Het nieuwe jaar loert om de hoek. Traditiegetrouw gaat de eindejaarsperiode gepaard met heel wat goede voornemens. Wij helpen u alvast op weg om volgend jaar meer te halen uit uw spaargeld.
1. Open een spaarrekening bij een andere bank
De gemiddelde Belg blijft zeer trouw aan zijn bank. Eenmaal we een woonlening hebben afgesloten bij een bepaalde bank openen we daar verschillende andere producten, zoals een zicht- en spaarrekening of allerlei verzekeringen. ‘U krijgt misschien wel een korting op uw woonlening, maar de aangeboden producten zijn niet altijd de beste op de markt’, liet John Romain, zaakvoerder bij Immotheker in een eerder interview met onze site weten.
Die stelling gaat onder meer op wanneer we naar de spaarboekjes kijken. Zo moet u bij de meeste banken tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land. Dat terwijl er kleinere spelers zijn die spaarproducten aanbieden die tot ruim zes keer meer opbrengen. Zo krijgt u bij de internetbank MeDirect een spaarrente van 0,7 procent als u de spaarrekening Maandsparen Max opent.
Lees ook:
2. Beleg via een beleggingsplan
Wie hogere opbrengsten nastreeft, kan in een beleggingsplan stappen. Het grote voordeel van zo’n plan is dat het beschikbaar is voor iedereen. Zo kunt u met een bescheiden bedrag starten met beleggen. Bij veel banken, zoals Argenta en Belfius, kunt u via deze weg al beleggen vanaf 25 euro per maand. Bij bpost bank kunt u al in een beleggingsplan stappen vanaf 20 euro per maand.
Het grote voordeel van een beleggingsplan is dat u uw kapitaal op een gediversifieerde manier gespreid in tijd kunt beleggen. Alvorens u in een beleggingsplan stapt, bekijkt een adviseur samen met u wat voor type belegger u bent. Afhankelijk van uw beleggersprofiel wordt een plan op maat naar voren geschoven.
Hou er rekening mee dat beleggingsplannen gepaard gaan met allerhande kosten, zoals instap- en beheerskosten.
3. Investeer een lokale onderneming
Veel ondernemingen hebben het sinds de start van de coronacrisis al zwaar te verduren gekregen. Daarom hebben de regeringen in ons land nieuwe belastingverminderingen aangekondigd of bestaande verminderingen uitgebreid voor wie een deel van zijn spaargeld wil gebruiken om te investeren in ondernemingen getroffen door de gezondheidscrisis.
Via bijvoorbeeld de Vlaamse win-winlening kunt u uw geld toevertrouwen aan een middelgrote onderneming voor een bepaalde looptijd en krijgt u een jaarlijks fiscaal voordeel van 2,5 procent.
De Vlaamse regering heeft in november ook de vriendenaandeel goedgekeurd. U kunt op die manier in het kapitaal stappen van een onderneming van een vriend of familielid. Dat levert eveneens een korting op van 2,5 procent op uw personenbelasting.
4. Spaar voor uw oude dag
In ons land wordt u fiscaal aangemoedigd om te sparen voor uw oude dag. Ruim 3 miljoen Belgen sparen voor later via een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering. Wie op deze manier aan pensioensparen doet, geniet van een fiscaal voordeel van 25 of 30 procent, afhankelijk van de jaarlijkse inlage.
Wat sommige mensen vergeten is dat er nog een tweede optie bestaat binnen de derde pensioenpijler om uw pensioenspaarpotje aan te dikken: het langetermijnsparen.
Net zoals bij het gewone pensioensparen geniet u bij het langetermijnsparen van een belastingvoordeel. Dat voordeel is afhankelijk van uw netto belastbaar inkomen. Voor het inkomstenjaar 2020 bedraagt het plafondbedrag 2.350 euro. U geniet op dat bedrag van een belastingvermindering ten belope van 30 procent. Het effectieve belastingvoordeel bedraagt dus maximaal 705 euro.
Hou er rekening mee dat u niet (optimaal) van het belastingvoordeel voor langetermijnsparen kunt genieten als u een woonlening heeft afgesloten waarbij u een beroep doet op de federale woonbonus. De kans dat uw fiscale korf helemaal gevuld is met de aflossingen voor uw hypothecaire lening is groot.