Bewoners binnen de westerse wereld hebben vanwege de hoge welvaart een behoorlijke ecologische voetafdruk. De voortschrijdende digitalisering draagt daar ook aan bij. De volgende groene tech-initiatieven hopen juist een tegenbeweging in gang te zetten. En daar kan u zelf ook aan bijdragen, simpelweg door uw surfgedrag iets aan te passen!
Doe de voetafdruktest van het Wereld Natuur Fonds maar eens, en u weet genoeg. Het mag allemaal best wat minder. Naast de bekende methoden om de belasting op het milieu te reduceren, kan u ook vanachter de computer uw steentje bijdragen.
Zoek bijvoorbeeld met Ecosia of ZoekGroen in plaats van Google. Doe aankopen via Browsy of TreeClicks bij deelnemende webshops en help mee om verse bossen aan te leggen. Laten we de genoemde diensten van naderbij bekijken.
Ecosia
Wie internet gebruikt, verbruikt heel wat energie. Dat gebeurt niet alleen binnenshuis via je computer, monitor en netwerkapparatuur, maar ook extern. Denk maar aan al die servers in energieslurpende datacentra die de websites in de lucht houden.
Ecosia doet daarvoor graag iets terug, want deze Nederlandstalige zoekmachine gebruikt het overgrote deel van zijn inkomsten om nieuwe bomen te planten. Dit gebeurt wereldwijd en het zijn er inmiddels al meer dan 120 miljoen! Hoe meer mensen via Ecosia op internet zoeken, hoe meer inkomsten deze webdienst genereert.
Hoe werkt dat precies? Zodra je aan de hand van één of meerdere trefwoorden een zoekopdracht uitvoert, verschijnen er bovenaan de resultatenpagina advertenties. Dat bracht sinds de oprichting in 2009 al ongeveer dertien miljoen euro in het laatje.
Overigens werkt de zoekmachine in de praktijk prima. De webdienst gebruikt namelijk de zoekrobots van Microsoft Bing om zijn gebruikers wegwijs te maken op internet. Een teller rechtsboven geeft weer hoeveel zoekopdrachten je tot dusver hebt uitgevoerd.
Voor elke nieuwe boom zijn zo’n 45 zoekacties nodig. Fanatieke gebruikers kunnen eventueel een browserplug-in of mobiele app van Ecosia installeren.
ZoekGroen
Naast Ecosia bestaat er met ZoekGroen nóg een zoekmachine die zijn advertentieopbrengsten gebruikt om nieuwe bomen te planten. Een belangrijk verschil is dat ZoekGroen een beroep doet op de robots van Google. Na invoering van een trefwoord zal de resultatenpagina je dan ook bekend voorkomen.
Naar eigen zeggen doneert deze zoekmachine maar liefst 95 procent van zijn omzet aan boomvriendelijke organisaties. Dat zijn er momenteel twee, namelijk Trees for All en Justdiggit. Tot nu toe zijn er met behulp van ZoekGroen meer dan driehonderd bomen gepland en is er ruim 2,5 hectare droog landschap vergroend.
Browsy
Browsy doet een beroep op de consumptiemaatschappij om verse bomen te planten. Installeer deze plug-in in je browser, koop een product bij een deelnemende webshop en maak zo de wereld een beetje groener. Overigens betaal je voor je online aankopen niets extra’s.
Na de installatie nestelt Browsy zich rechtsboven in de browser. Klik op dit pictogram en zet in de instellingen voor het gemak de optie Automatisch activeren aan. Zoekt u online naar een paar mooie schoenen of gaat u rechtstreeks naar uw favoriete webwinkel? Grote kans dat Browsy zich laat zien, zodat u weet dat u met uw aankoop de aanleg van nieuwe bossen steunt.
In de zoekresultaten van Google ziet u de term Partner achter deelnemende webshops staan. Onder meer bekende namen als MediaMarkt, EP, BCC en Coolblue fungeren als partner voor dit groene initiatief.
Browsy ontvangt tussen de één en zes procent van de vraagprijs van een gekocht product. Het exacte percentage hangt af van het bestelde product en de afspraken met de bewuste webshop. Van de totale opbrengst gaat tachtig procent naar twee organisaties die zich inzetten voor herbebossing, namelijk Eden Projects en WeForest.
TreeClicks
TreeClicks hanteert tot slot een soortgelijk concept als het eerder besproken Browsy. Deze dienst monitort namelijk via een browserplug-in eveneens of je iets bij een deelnemende webwinkel aanschaft. TreeClicks ontvangt voor het aanbrengen van nieuwe klanten een vergoeding en gebruikt het merendeel van deze opbrengst voor herbebossingsprojecten in onder andere Peru, Australië en Tanzania.
Wil u het graag weten zodra TreeClicks dankzij uw aankopen een nieuwe boom plant? Maak dan een account aan en ontvang hiervan een e-mail. Overigens bevat de extensie zelf ook een bomenteller.
De browserplug-in werkt in combinatie met bijna 45.000 webwinkels, waaronder Amazon.com, MediaMarkt, Bijenkorf en Albert Heijn. Zodra u het digitale winkelwagentje van een webshop opent, verschijnt er een pop-upvenster met een link. Klik hierop en reken vervolgens af om de aanwas van bosrijke gebieden te steunen.