4 begrippen die u moet kennen om cryptokoersgrafieken juist te interpreteren

Voor wie deel wenst uit te maken van de cryptowereld is technische analyse misschien niet alles, maar toch veel. De kern is een correcte raadpleging van de koersgrafiek van uw favoriete cryptomunt. Maar hoe doet u dat precies?

Via technische analyse voorspelt men wat de Bitcoin-koers, Ethereum-koers of welke valutakoers dan ook op korte of lange termijn gaat doen, afhankelijk van het tijdsframe waarop de grafiek bekeken wordt. Het verschaft extra inzicht in de markt en is een manier om tot het juiste instap- of uitstapmoment te komen. Wat zijn de begrippen die tot de juiste inzichten leiden?

1. Candlesticks

  • Elk punt op de grafiek is een ‘candle’, die alle informatie van een periode bevat. Een candle kan dus een minuut voorstellen, maar ook een maand. Meerdere ‘candlesticks’ achter elkaar vormen de koersgrafiek.
  • Het blokje tussen de openingsprijs en slotkoers wordt het lichaam (body) van een candle genoemd. De dunne lijnen die buiten het lichaam zichtbaar zijn worden ‘shadows’ genoemd.
  • Een groene candle betekent dat de koers ten opzichte van de vorige candle is gestegen en een rode dat de koers is gedaald. In het geval van een groene candle is de onderkant van het lichaam de openingsprijs en de bovenkant van het lichaam de sluitingsprijs van de candle. 
Bron: TradingView
  • De candles die in de bovenstaande grafiek staan, zijn de samenvatting van 1 week van de BTC-koers. 
  • De shadow (dunne lijn) die onder de candles uitkomt, geeft hier het laagste punt van de week aan. De shadow die boven de candles uitkomt, geeft het hoogste punt van de afgelopen week aan. 
  • Het is ook mogelijk om in plaats van candles van 1 week, te kiezen voor candles van 1 minuut, 5 minuten, 1 uur, 4 uur of 1 dag. Er zijn enorm veel mogelijkheden. 5-minuten candles worden beter gelezen voor de korte termijn en candles die de informatie van 1 week in zich dragen zijn weer beter voor het spotten van trends op de lange termijn.

2. Steun en 3. Weerstand

  • Een ‘support line’ (steunlijn) is een niveau waar de prijs niet makkelijk onder komt. Dit bepaalde niveau wordt dan gesteund door veel kopers.
  • Een ‘resistance line’ (weerstandslijn) is het tegenovergestelde. Een niveau, dus, waar de prijs niet makkelijk boven uitbreekt. Dit bepaalde niveau wordt dan gesteund door veel verkopers.
    • Deze lijnen zijn het allerbelangrijkst, dus daar gaat u best als eerste op zoek naar in een chart. Zie hieronder.
bron: dtc-crypto.nl
  • Steun en weerstand kunt u bepalen door een horizontale lijn of een zone in een grafiek op bijvoorbeeld Tradingview trekken. Meestal is het echter geen rechte lijn maar eerder een horizontale zone.
    • Steun en weerstand laten dus potentiële zones zien waar een positie ingenomen kan worden, of waar een positie gesloten kan worden. De prijs kan namelijk twee dingen doen wanneer het zo’n zone bereikt: terugveren of door de zone heen breken.
    • In de regel wordt ervan uitgegaan dat de prijs de zone niet doorbreekt. Hierdoor kan er ook makkelijk een positie gesloten worden op het moment dat de prijs de zone tóch doorbreekt. Des te vaker een zone is ‘aangeraakt’ en niet doorbroken, hoe sterker die zone. Zoals de kaap van 37.500 dollar voor BTC, eerder deze week.
bron: satos.eu
  • Nog eens ter verduidelijking: de onderste blauwe lijn die hier op de grafiek van trading platform Satos is getekend, is dus de steunlijn. De koers springt op telkens als deze de steun aantikt. Het tegenovergestelde gebeurt voor de bovenste blauwe lijn, de weerstandslijn. 
  • Wie er vroeg bij is om het ‘koersgedrag’ te spotten, kan trends leren herkennen. En zo dus voorspellen wat de koers op de korte termijn gaat doen; de goocheltruc die alle traders begeren. In dit geval pingpongt de koers ‘heen en weer (…) in het getekende kanaal,’ schrijft Satos. Ook hebben we te maken met een ‘opwaarts trendkanaal’. Beide lijnen gaan omhoog en ‘daar kan handig op ingespeeld worden’.

4. Moving Averages

  • ‘Moving averages’ zijn een bijzondere vorm van steun- en weerstandslijnen die door traders bestudeerd worden als belangrijke punten in een grafiek. Moving average betekent letterlijk voortschrijdend gemiddelde en is een weergave van de gemiddelde koers over een bepaalde periode.
  • Elke vorm van een moving average is gebaseerd op data uit het verleden. Daardoor loopt de weergave enigszins achter op de realiteit. 
  • Er zijn verschillende methodes om een voortschrijdend gemiddelde te berekenen. Bij de meest eenvoudige versie wordt de gemiddelde prijs (vaak gebaseerd op de slotkoers) berekend over een periode. 
    • Deze periode is een parameter die vaak wordt uitgedrukt bij het noemen van het voortschrijdend gemiddelde (MA).
    • 20 MA neemt de laatste 20 slotkoersen en middelt ze, wat resulteert in een nieuw gegevenspunt.
      • Zo gaat het 1 stap omhoog en wordt weer het volgende gegevenspunt berekend. Het resultaat is een lijn die dit voortschrijdend gemiddelde weergeeft.
bron: medium.com
  • De veronderstelling bij elke vorm van ‘momentum trading’ (handelen naar momentum) is dat eens er momentum is, de koers zal blijven bewegen tot het momentum afneemt. De opwaartse kruising waarbij de korte MA boven de lange MA ligt (zie de bovenstaande foto), is het instapsignaal. 
  • Zodra de MA voor de korte periode terug onder de MA voor de lange periode kruist, stapt u uit de trade omdat het momentum naar de neerwaartse richting gaat. 

Conclusie: Er valt nog veel meer over tradingstrategieën voor cryptovaluta’s te vermelden. Dit artikel fungeert echter als korte gids door de basisbegrippen van koersgrafieken. Het kadert in een artikelenreeks die alle weetjes over de cryptomarkt poogt te verzamelen. Hou onze website dus zeker in de gaten voor toekomstige stukken!

Lees ook:

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.