‘3×3 Lions vervalsten deelname aan 27 toernooien voor kwalificatie Olympische Spelen’

De 3×3 Lions, de Belgische ploeg voor het 3×3 mannenbasketbal, hebben in aanloop naar de Olympische Spelen fictieve toernooien georganiseerd om punten te winnen voor de ranking. Dat onthulde De Standaard woensdag. Het Belgische basketbalteam kon zo deelnemen aan de olympische kwalificatietoernooien.

Landen die op 1 november 2019 de hoogste plaatsen bekleedden op de wereldranglijst, mochten deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor Tokio. België stond toen op de veertiende plaats, een kleine 500.000 punten voor het vijftiende land Oekraïne.

Fictieve toernooien op website FIBA

Volgens De Standaard organiseerden de 3×3 Lions tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 fictieve toernooien om punten te sprokkelen, zodat België hoger op de wereldranglijst kwam te staan. Door die hogere positie maakten ze meer kans om te kunnen deelnemen aan de kwalificatietoernooien.

27 toernooien die nooit hebben plaatsgevonden, werden ingegeven op de website van de internationale basketfederatie FIBA. Het zou gaan om lokale toernooien waar telkens twaalf ploegen  gespeeld zouden hebben.

“Indien de beweringen zouden kloppen, wordt de federatie daarbij geschaad”

Basketball Belgium heeft een onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij de organisatie van de 3×3-toernooien

“Basketball Belgium, Basketbal Vlaanderen en AWBB namen kennis van een artikel gepubliceerd in een aantal kranten op 25 augustus waarbij sprake is van aanwijzingen dat bepaalde individuen fictieve tornooien zouden georganiseerd hebben en/of eraan deelgenomen. Deze tornooien worden in verband gebracht met Team Antwerp en bij uitbreiding ook met de 3×3 Belgian Lions”, deelt de organisatie mee in een persbericht.

“Indien de beweringen zouden kloppen dan wordt de federatie daarbij geschaad en bij uitbreiding het belang van basketbal in het algemeen. De basketbalfederatie zal zich beraden over verdere stappen en de mogelijke gevolgen naar de toekomst toe, en neemt hiervoor contact met haar advocaten. Ook FIBA zal ingelicht worden over de situatie”, gaat het verder.

Op de beschuldiging dat er 27 fictieve toernooien werden georganiseerd, wordt in het persbericht niet ingegaan.

Vier spelers bevestigen

Drie spelers die in de fictieve toernooien gespeeld zouden moeten hebben, bevestigden ondertussen aan De Standaard dat ze niet aanwezig waren op een of meerdere van die 27 (fictieve) toernooien.

Nog een andere speler, die op 17 toernooien stond, heeft toegegeven aan VRT NWS dat hij op geen enkel van toernooien aanwezig was.

De 3×3 Lions eindigden vierde op de Olympische Spelen in Tokio.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20