Noord-Koreaanse staatstelevisie is deze week begonnen met het uitzenden van de Olympische Spelen

Dat het leven er in Noord-Korea heel wat anders aan toegaat dan in de rest van de wereld is geen geheim en wordt nog maar eens bewezen. Zo is de Noord-Koreaanse staatstelevisie dinsdag pas begonnen met het uitzenden van de Olympische Spelen. Nochtans zijn die al afgelopen sinds vorige week zondag.

Door de coronacrisis hingen de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio lang aan een zijden draadje. In 2020 moest het evenement noodgedwongen één jaar uitgesteld worden, maar ook deze zomer was er tot op het laatste moment twijfel of de Spelen wel zouden kunnen doorgaan.

Noord-Korea afwezig op de Spelen

Niet alleen veel experts verkondigden luidop dat ze het een slecht idee vonden om zo’n groot internationaal evenement te organiseren tijdens een wereldwijde pandemie. Aanvankelijk uitten ook meerdere nationale sportfederaties hun bezorgdheid.

Uiteindelijk zou Noord-Korea het enige land zijn dat afzegde voor de Spelen in Tokio. De officiële reden voor die afzegging luidt dat ze zo het coronavirus buiten hun landsgrenzen willen houden. Experts zien echter nog andere reden voor de afwezigheid van Noord-Korea op de Olympische Spelen. Zo heeft het land op zijn zachtst gezegd een troebele relatie met Japan en zou het ook met heel wat binnenlandse problemen kampen.

Eerste beelden met drie weken vertraging

Het ontbreken van Noord-Korea op de Olympische Spelen blijkt nu ook invloed te hebben gehad op wat de Noord-Koreanen te zien kregen van het sportevenement. De staatszender Korean Central Television (KCTV), de enige zender die in heel het land ontvangen kan worden, heeft sowieso de gewoonte om bijna niets live uit te zenden. Ook de vorige Spelen, waar Noord-Korea wel aan meedeed, waren steeds pas met enkele dagen vertraging te zien op KCTV.

Deze keer duurde het echter extra lang voor KCTV voor het eerst iets van de Olympische Spelen uitzond. Dinsdag was op de zender ineens de poulewedstrijd in het vrouwenvoetbaltornooi te zien tussen het Verenigd Koninkrijk en Chili, een match die al op 21 juli is gespeeld. De zender toonde ook maar 70 minuten van de wedstrijd en dat in zeer lage kwaliteit en zonder commentaar. Later stond met China – Brazilië nog een wedstrijd op de planning van KCTV. Het is niet duidelijk of de staatszender de komende dagen ook andere sporten zal uitzenden.

(jvdh)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20