Driepuntenscorende robot steelt show op Olympische Spelen

Amerika heeft een vrij solide reputatie inzake basketbal. De sport werd niet enkel in de VS uitgevonden, ze is ook kolossaal populair is in het land. Dat er dit weekeinde tegen Frankrijk voor het eerst na 25 opeenvolgende Olympische matchoverwinningen werd verloren, kwam dan ook als een verrassing. Toch waren het niet de Fransen, maar een Japanse robot die de weinige toeschowers in Tokio met verstomming sloeg.

Waarom is dit belangrijk?

De paradox van Moravec maakt dat mensen nog steeds weinig of geen concurrentie van robots ondervinden daar waar het activiteiten betreft waarvoor uitgebreide motorische vaardigheden vereist zijn. Tijdens de rust van de basketbalwedstrijd tussen Frankrijk en de VS op de Olympische Spelen in Tokio demonstreerde Toyota met zijn CUE4-robot dat ook op dat vlak veel progressie wordt gemaakt.

De paradox van Moravec

Het is een probleem dat door experts in de artificiële intelligentie (A.I.) de paradox van Moravec wordt genoemd. Hans Moravec is een onderzoeker in het gebied van de kunstmatige intelligentie. In 1988 begreep hij al dat abstracte redeneringen relatief weinig rekenkracht van computers vergen. Terwijl net extreem veel rekenkracht nodig is voor zintuigelijke en motorische vaardigheden.

Met andere woorden: een computer kan makkelijk de wereldkampioen van het bordspel Go! kloppen of berekenen waar olie onder de grond zit. Maar vraag hem niet om een eenvoudige handeling uit te voeren. Zoals een flesje bier uit een koelkast te halen, een glas uit de kast te halen en het bier in het glas te schenken. 

“Mensen worden zwaar onderschat”

Behendigheid is voor een computer dus iets veel complexer dan een schaakspel winnen. Dat is een gevolg van menselijke evolutie. Mensen zijn al miljoenen jaren gesterkt in het zoeken van oplossingen voor natuurlijke problemen tot ze die zaken als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Tesla-baas Elon Musk herhaalt vaak dat de productieproblemen in zijn fabriek het gevolg zijn van onze overafhankelijkheid van robots. “Mensen worden zwaar onderschat,” aldus Musk.

Robots hebben het doorgaans zeer moeilijk met de fysieke aspecten van gewone taken. Toch valt de vooruitgang die ze op dit gebied maken niet te onderschatten. Bewijs daarvan: een driepuntenscorende robot die tijdens de rust van de partij tussen Frankrijk en de VS op de Olympische Spelen in Tokio zijn kunsten demonstreerde.

Al in 2019 vestigde de CUE3 – want zo heet de voorganger van de huidige CUE4-robot – een wereldrecord door 2.020 driepunters op rij te scoren – het aantal dat overeenkomt met het jaar waarin de Olympische Spelen in Tokio hadden moeten plaatsvinden. De robot volbracht dat kunstje in zes uur en 35 minuten. Dat is een driepunter om de 12 seconden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20