Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

30.000 banen op de helling bij Continental

Logo Business AM
Business

30/09/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

- Ole Spata/Picture Alliance

Vandaag heeft de raad van bestuur van auto-onderdelengroep Continental een herstructureringsplan goedgekeurd waarbij wereldwijd 30.000 jobs in het gedrang komen. De coronamalaise in de autosector noopt de Duitse onderneming ertoe om verschillende fabrieken te sluiten, en de joint venture met lichttechniekgroep Osram wordt geschrapt. 

De producent van banden en auto-onderdelen gooit het roer om en gaat zich richten op segmenten waar nog groeimogelijkheden zitten: rij-assistentie en zelfrijdende auto’s, zero-emissievoertuigen, slimme software voor op de baan en waar het allemaal mee begon… autobanden. 

Je kan echter geen omelet maken zonder eieren te breken, moet de raad van bestuur gedacht hebben. Door de ommezwaai – waarvoor onder meer de fabrieken in Aachen en Karben moeten sluiten – zullen ‘wereldwijd ongeveer 30.000 banen worden getroffen’, zegt het bedrijf in een persbericht. 

Existentiële crisis

Continental maakt volgens CEO Elmar Degenhart de ergste crisis uit zijn 70-jarige bestaan mee. In het eerste kwartaal van dit jaar viel de operationele winst van het bedrijf met 47 procent terug, in het tweede kwartaal met 41 procent. 

Het concern met hoofdkwartier in Hannover wijst op de ‘aanhoudend lage productie in de autosector wereldwijd, en de steeds diepere economische recessie als gevolg van de pandemie’ als oorzaak voor de eigen crisis.

1 miljard besparen

Het bedrijf hoopt met de herstructurering zo’n 1 miljard euro besparen. Volgens Degenhart is het plan om ‘duurzaam succes te boeken in de toekomst en het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren.’

Voorzitter Wolfgang Reizle is optimistischer, volgens hem leidt de herstructurering tot ‘nieuwe en winstgevende groeimogelijkheden’. Hij is ervan overtuigd dat het bedrijf sterker uit het transformatieproces zal komen. 

CEO Degenhart benadrukt dat naakte ontslagen het laatste redmiddel zijn, zo veel mogelijk van de 30.000 bedreigde jobs zullen ‘aangepast, verplaatst of uitgefaseerd’ worden. Bovendien is het volgens hem zaak om nu te investeren in de groeisegmenten, zodat het personeelsbestand opnieuw kan uitgebreid worden ‘in de komende 10 jaar’. 

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks