3 maanden boerenprotest in India: New Delhi omgebouwd tot een fort

Het Indische leger is druk bezig met New Delhi te barricaderen. Betogers rukken namelijk opnieuw massaal op naar de hoofdstad. Sinds eind november protesteren duizenden boeren tegen de landbouwhervormingen van president Narendra Modi.

De boeren kwamen drie maanden geleden in opstand door een nieuwe reeks wetten die de landbouwmarkt in India op hun kop zullen zetten. De rol van de overheid in de landbouw zou krimpen en er zou meer ruimte zijn voor investeringen door privé bedrijven. Dit zou, volgens Modi, voor groei moeten zorgen.

De boeren zijn het hier echter niet mee eens. Die vinden dat het wegnemen van de staatsbescherming hen zou overleveren aan genadeloze concurrentie met grote bedrijven.

Afhankelijk van landbouw

President Modi bood eerder al aan om de wet te schorsen maar de betogers eisen dat die volledig wordt afgeschaft. Ongeveer 60 procent van India’s 1,3 miljard inwoners leven van hun landbouwsector, ondanks dat die maar 15 procent van de economische activiteit bedraagt.

Velen van de boeren die protesteren zijn leden van de Sikh religie, een minderheid in het land. Die wonen vooral in de deelstaten van Punjab en Haryana. Ook in andere delen van het land werden grote protesten georganiseerd uit solidariteit met de Sikhs die rond New Delhi protesteren.

Bolwerk van prikkeldraad en muren

Het kwam in het verleden al tot schermutselingen tussen de betogers en de politie. Daarbij werd vaak traangas en waterkanonnen ingezet. Vorige week kwam het echter tot een dodelijke confrontatie. Duizenden boeren trokken Delhi binnen met tractors en het kwam tot een clash met de politie. Verschillende agenten raakten gewond en een betoger overleed.

De boeren geven echter echt niet op. Gisteren trokken ze weeral op naar de hoofdstad. Ditmaal stond het leger ook klaar. De wegen werden geblokkeerd met betonnen blokken en voorzien van ijzeren pinnen. Verschillende openbare plaatsen zijn hermetisch afgesloten met prikkeldraad, keien en geïmproviseerde muren. Volgens de boeren lijkt het wel op een oorlogszone.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.