3 keer goed nieuws in de strijd tegen het coronavirus

Lockdowns werken, de race naar een vaccin is ongemeen spannend en ook een aantal therapeutische oplossingen levert ‘spectaculaire resultaten’ op.

Lockdowns werken. Dat blijkt althans uit de eerste cijfers die uit Italië komen. Zelfs indien de piek van de epidemie pas volgende week zou worden bereikt, zijn de eerste cijfers hoopgevend. De stijging van het aantal nieuwe bevestigde gevallen gaat er in dalende lijn. 19 procent zaterdag, 17 procent zondag en 13 procent maandag. In Lombardije, waar de bevolking al eerder in lockdown werd geplaatst, dalen die aantallen zelfs tot 10 procent. De cijfers zijn door Attilio Fontana, de gouverneur van Lombardije, bevestigt op de nieuwszender Sky TG 24. De stijging is niet langer exponentieel, zei Fontana, die zich eerder terughoudend had opgesteld toen de eerste dalingen zich manifesteerden.

Lockdowns zijn cruciaal om het aantal besmettingen naar omlaag te krijgen

Volgens de London School of Hygiene & Tropical Medicine besmet een persoon die drager is van het coronavirus gemiddeld 2,5 andere mensen, die op hun beurt na 5 dagen (incubatietijd) elk opnieuw 2,5 anderen besmetten. Dat leidt tot 244 besmettingen op 30 dagen. Slaagt men er in de besmettingsratio te reduceren tot 1,25 dan heeft men na 30 dagen slechts 4 nieuwe besmettingen. 

De race om een vaccin wordt ongemeen spannend

Op verschillende plekken ter wereld worden vorderingen gemaakt bij het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. In de Amerikaanse staat Seattle heeft maandag een eerste patiënt een experimenteel vaccin toegediend gekregen. De volgende zes weken zal het vaccin op 45 in goede gezondheid verkerende volwassenen getest worden. Indien alles naar wens verloopt zal het toch nog 18 maanden duren vooraleer een vaccin op de markt is. In een zeer lezenswaardig artikel somt Mick Van Loon op onze zustersite newsweek.be op welke de belangrijkste vaccins en medicijnen zijn die momenteel in ontwikkeling zijn, inclusief de nieuwe technologieën die daarachter schuilen.

Therapeutische oplossingen geven spectaculaire resultaten

Tenslotte blijken ook een aantal therapeutische oplossingen veelbelovend. Hydroxychloroquine, een medicijn dat wordt gebruikt om malaria te behandelen, heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en zijn door wetenschappers aangewend om covid-19 te behandelen. Het medicijn werd eerder deze week in de strijd tegen covid-19 nog via Twitter gepromoot door Elon Musk.

Meer dan 20 klinische tests die in China en Frankrijk bezig zijn zouden volgens de Franse professor Didier Raoult van het Institut Méditerranée Infection (Marseille) ‘spectaculaire resultaten’ opleveren. Na zes dagen behandeld te zijn met Plaquenil (de merknaam voor Hydroxychloroquine) zou nog amper 25 procent van de patiënten drager zijn van het virus, vergeleken met 90 procent van de mensen die de behandeling niet toegediend kregen (grafiek 1). Wanneer naast Plaquenil ook nog een Azithromycine (een antibioticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van bovenste luchtweginfecties) wordt toegediend, daalde het aantal dragers bijna tot nul (grafiek 2).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.