De globale economie begint snel te boomen na de pandemie. Maar dat vlotte herstel verloopt niet overal gelijkmatig en is bovendien bijzonder fragiel, schrijft The Economist vandaag. Het feestje kan namelijk nog makkelijk verknald worden door drie duidelijke factoren.
3 gevaren voor het globale economisch herstel na de pandemie
Waarom is dit belangrijk?
Tijdens de Covid-19-pandemie zat de wereldeconomie in het slop. Maar nu begint er zich langzaam een opwindende boom te ontplooien. De prijs van olie schiet omhoog, de beurzen staan mooi in het groen en restaurants en transportbedrijven moeten in de VS vechten voor werknemers. Volgens de bank JPMorgan Chase zal de globale groei dit jaar op het hoogste punt sinds 2006 staan. Toch blijft het afwachten of de zwakke kanten van het systeem het niet zullen begeven tijdens de boom.Interessant om te weten: The Economist schreef vandaag over de drie nieuwe breuklijnen van de wereldeconomie.
1. De vaccinatiegraad
De eerste zwakte van de economie is de vaccinongelijkheid. “Die eerste breuklijn duidt op de verdeling tussen zij die al een prikje hebben gekregen en zij die nog niet ingeënt zijn”, meent het magazine. Maar één op vier mensen heeft een eerste vaccindosis gekregen en maar één op acht is volledig beschermd.
De vaccinatiegraad is de belangrijkste voorwaarde voor de lokale economie om te draaien. Als het virus nog makkelijk kan circuleren binnen gemeenschappen, zullen de horeca, winkels en kantoren moeilijk kunnen openen en zullen mensen daarbij liever thuis blijven.
2. Slechte verhouding tussen vraag en aanbod
De tweede zwakke plek heeft veel te maken met de fragiliteit van de wereldwijde bevoorradingsketen. “Het tekort aan computerchips heeft de productie van hardware en auto’s gekraakt, op een cruciaal moment wanneer klanten veel van die goederen wilden aankopen”, klinkt het. Daarbij is de kost van het verschepen van goederen van Azië naar het westen meer dan verdubbeld.
Maar zelfs als die knelpunten worden opgelost, zullen de openbloeiende economieën nieuwe onbalansen creëren. “In sommige landen zullen mensen liever iets gaan drinken dan achter de toog te staan, waardoor een structureel tekort aan werknemers ontstaat binnen de dienstensector”, staat er te lezen.
Daarbij is de prijs van vastgoed de laatste weken in de lucht geschoten. Daardoor kan een hogere inflatie aanwakkeren en mensen het gevoel geven dat vastgoed onbetaalbaar is geworden.
3. De monsterlijke overheidsuitgaven
De derde breuklijn wijst op de enorme uitgaven van overheden tijdens de pandemie. “Op een gegeven moment moeten de staatsinterventies van vorig jaar worden omgekeerd.”
De centrale banken van rijke landen hebben sinds het begin van de pandemie meer dan 10 biljoen dollar aan activa verworven. Die instellingen zijn nu nerveus op zoek naar manieren om zichzelf te ontwarren zonder een deuk te maken in de kapitaalmarkten door te snel af te slanken.
Door naar China te kijken, zowat het enige land waarvan de economie tijdens niet 2020 niet kromp, krijgen we een voorproefje voor wat kan komen. Dat land heeft dit jaar zijn kredietbeleid fors aangescherpt, waardoor de economische groei serieus zal vertragen.
(tb)