183 in een dag overleden, kaap van 1.000 Belgische coronadoden overschreden

De afgelopen 24 uur zijn 183 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 1.011 overledenen, blijkt uit de persconferentie van het crisiscentrum. Het aantal besmettingen komt nu op 15.348.

Er zijn ook 584 bijkomende patiënten. In onze ziekenhuizen liggen daardoor nu 5.376 patiënten met het virus. 1.144 daarvan liggen op intensieve zorgen. Dat is een stijging met 56. Een groot deel, 906 om exact te zijn, wordt beademd. De afgelopen 24 uur zijn er 72 bijgekomen.

Ondertussen zijn er ook 363 patiënten die het ziekenhuis de afgelopen dag mochten verlaten. Dat brengt het totaal aantal op 2.495. Er zijn 2.293 bedden voorzien voor Covid-19, 1.145 daarvan zijn nog vrij. Dat is een bezettingsgraad van 52 procent.

Mondmaskers

Viroloog Steven Van Gucht wou ook nog de situatie rond de mondmaskers verduidelijken. Hij snapt de angst en ongerustheid, maar blijft bij het eerdere standpunt. ‘Het is belangrijk dat we afstand houden, met onze handen uit ons gezicht blijven en regelmatig handen wassen. Het dragen van maskers voegt daar eigenlijk heel weinig aan toe.’

Hij verduidelijkt dat maskers geen garantie tegen besmetting bieden, maar ze zijn volgens hem wel nuttig voor mensen die geen afstand kunnen bewaren door hun handelingen. Hij richt zich vooral op de zorgsector, hulpverleners en woon- en zorgcentra. ‘Voor gewone burgers in de straat heeft het weinig zin.’

Open data

‘Momenteel kan iedereen op de website van Sciensano dynamische grafieken consulteren in verband met de evolutie van de epidemie. Ze worden elke dag geactualiseerd. Heel wat epidemiologische data is beschikbaar, open en vrij’, zegt Van Gucht. Hij voegt daar nog aan toe dat de data voor epidemiologen en wetenschappers ter beschikking is gesteld. Op die manier kan iedereen meewerken in de strijd tegen de epidemie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20