Carrefour zet nu ook het mes in Belgische vestigingen

Bij Carrefour in België verdwijnen de komende jaren mogelijk 1.233 jobs. Dat werd bekend na afloop van de bijzondere ondernemingsraad die donderdag werd gehouden. Eerder deze week maakte de Franse distributiereus al bekend wereldwijd 2 miljard euro te gaan besparen.

Carrefour wil in alle landen gaan rationaliseren om zo vanaf 2020 twee miljard euro per jaar te besparen op zijn kosten. Dat zorgt ervoor dat op de hoofdzetel in Parijs 2.400 van de in totaal 10.500 werknemers ‘vrijwillig’ moeten vertrekken.

Minder inzetten op hypermarkten

Maar ook in België zullen jobs sneuvelen. Op een bijzondere ondernemingsraad op het hoofdkwartier van Carrefour in Evere werd duidelijk dat 1.233 jobs zullen moeten verdwijnen, 180 jobs bij de hoofdzetel en 1.053 bij de hypermarkten. Dat is veel meer dan het ergste scenario dat werd vooropgesteld. Volgende week beginnen de onderhandelingen met de vakbonden. Carrefour wil dan ook minder inzetten op zijn hypermarkten, waarvan er in België 45 zijn, omdat dergelijke grote winkels overal aan populariteit inboeten. De hypermarkten in Luik en Genk worden gesloten.

Inzetten op online verkoop

De winkelketen hoopt een inhaalbeweging te maken als het gaat over de online verkoop. Daarop heeft Carrefour op dit moment een grote achterstand. Mede daardoor zakte het in vijftien jaar tijd van de tweede plaats naar de negende plaats als het gaat over de grootste retailers wereldwijd.   Om die achterstand goed te maken zal Carrefour de komende 5 jaar 3 miljard investeren in online verkoop en gaat het bedrijf een partnership aan met de Chinese technologiereus Tencent.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.