Carrefour snoeit in Frankrijk, volgt België?

Carrefour wil zwaar gaan investeren, en om dat te kunnen bekostigen, moet de strop erop. In het kader van het toekomstplan ‘Carrefour 2022′ willen ze daarom zo’n 2 miljard euro besparen. Zo moeten er in de Franse hoofdzetel in Parijs 2.400 werknemers ‘vrijwillig vertrekken’. Carrefour kondigt aan dat alle hoofdzetels zullen gerationaliseerd worden. Om te weten wat dat in België zal geven, moet er gewacht worden tot de bijzondere ondernemingsraad van donderdag.

Carrefour is van plan om in alle landen zijn hoofdzetels te gaan ‘rationaliseren’, lees: er gaan ontslagen vallen. Op de hoofdzetel in Parijs krijgen 2.400 van de 10.500 werknemers te horen dat ze ‘vrijwillig’ moeten vertrekken. Dat is dus nagenoeg een kwart van het totale aantal werknemers.

Volgen er ook in België ontslagen?

Ook ons land lijkt daar dus de dupe van te gaan worden, al is er nog geen officiële bevestiging. De Belgische tak van de keten heeft nog niet gereageerd. Al staat er binnenkort wel een bijzondere ondernemingsraad op de planning. En dat zou slecht nieuws kunnen betekenen voor de Belgische Carrefour-medewerkers. 

Kristel Van Damme van de christelijke bond LBC vreest het ergste. Ook Tom Van Droogenbroeck van haar liberale tegenhanger is niet meteen positief gestemd. 

Digitaal

Carrefour zet niet alleen in hun aantal werknemers het kapmes. Ze zullen ook hun assortiment aanzienlijk gaan verkleinen. Dat doen ze om meer kapitaal vrij te krijgen om te investeren. Ze willen namelijk digitaal koploper worden. Carrefour wil de grootste online voedingsverkoper worden en daar hebben ze zo’n 3 miljard euro voor over, die ze dus zoeken bij hun werknemers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20