1,3 ton cocaïne gevonden op een privéjet met bestemming Brussel

Een primeur voor België: voor het eerst is er cocaïnesmokkel ontdekt op een privéjet. Het toestel had namelijk 24 koffers met elk 50 pakketten van het witte spul aan boord. Dat schrijft De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

België staat, vooral door de haven van Antwerpen, bekend als cocaïnehub. Regelmatig worden er door politie en douane grote hoeveelheden van de drugs onderschept. Voor het eerst wordt nu cocaïnesmokkel op een privévliegtuig ontdekt.

Een Gulfstream IV-privéjet vloog maandagavond vanuit het Spaanse Malaga naar de luchthaven Pinto Martins – Fortaleza International in Brazilië. Het vliegtuig zou 1,3 ton cocaïne aan boord hebben gehad. Volgens de Braziliaanse politie had het vliegtuig woensdag Brussel als bestemming, weet De Tijd.

65 miljoen euro

Er zou ook een tussenlanding voorzien zijn geweest in de Portugese hoofdstad Lissabon. De eigenaar van de privéjet, het Turkse ACM Air, heeft bevestigd dat zijn toestel op 4 augustus gecharterd was door een Spaanse passagier om van Brazilië naar Brussels Airport te vliegen.

De cocaïne werd vervoerd in 24 koffers die elk 50 pakketten van de drugs bevatten. De straatwaarde van daarvan bedraagt zo’n 65 miljoen euro.

“Dit is een primeur voor België. Het is de allereerste keer dat zo’n lading drugs wordt ontdekt aan boord van een privéjet. Dat gebeurde nooit eerder in ons land en ook niet op een vlucht met een privéjet die onderweg was naar ons land”, vertelt Marc Vancoillie van de Directie Zware en Georganiseerde Criminaliteit van de federale politie aan De Tijd. Ook navraag van de krant bij de parketten van Halle-Vilvoorde, bevoegd voor Brussels Airport, en van Antwerpen leert dat er geen drugsdossiers met privéjets lopen.

“Maar we vallen niet totaal uit de lucht”, voegde Vancoillie toe. “We hielden al rekening met dit risico. Criminele organisaties zijn inventief. Als zoveel vangsten gebeuren in de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, dan zoeken ze naar alternatieven.”

Man uit Luik

De Tijd schrijft dat de betrapte Spanjaard een paspoort heeft dat in ons land is uitgereikt. Het gaat om een 60-jarige man uit de provincie Luik. Hij lijkt vroeger betrokken te zijn geweest bij vennootschappen in het Luikse die failliet gingen. De man zou hier nog niet gekend zijn voor drugsfeiten.

Volgens de Braziliaanse krant Globo is uit bewijsmateriaal gebleken dat ook de 48-jarige Turkse piloot van het vliegtuig op de hoogte was van het drugstransport. Ook hij is gearresteerd.

(lb)

Lees ook:

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20