Cannabis: 11 weetjes die zelfs doorwinterde ‘blowers’ zullen verbazen

Cannabis is in de westerse wereld al meer dan een halve eeuw populair. Een aantal Amerikaanse staten en Europese en Zuid-Amerikaanse landen hebben de consumptie en soms ook de verkoop ervan gelegaliseerd. Maar toch is er nog veel niet geweten over dit ‘magische onkruid’.

11 vreemde weetjes over wiet en hasj die zelfs doorwinterde blowers zullen verbazen:

1. De mythische oorsprong

Wie ontdekte als eerste de mogelijkheden van de cannabisplant als geestverruimend middel? De wetenschap raakt het er niet over eens. Veel lijkt erop te wijzen dat de plant het eerst werd gebruikt in Azië, enige duizenden jaren geleden. Maar wanneer precies en door wie? Op internet doet het verhaal de ronde dat ‘de Chinese keizer Shen Nung in het jaar 2727 voor Christus al het gebruik van marihuana voor medische doeleinden beschreef’. Toch is er geen enkel bewijs voor deze mythe, noch zijn er sporen van een ‘keizer Shen Nung. Ook was het Chinese schrift nog niet uitgevonden. Er zijn echter wel hennepvezels gevonden als decoratie op Taiwanees aardewerk dat ongeveer 10.000 jaar oud is. De kans bestaat dus dat de eerste blowers ook in deze regio leefden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Vreemde manieren om hennep te gebruiken

Cannabis kan je niet enkel als drug gebruiken. De vezels van deze plant kunnen ook dienen om touwen of textiel van te maken. En het touw dat je van hennep kan maken is enorm sterk, zo bewezen onderzoekers van de California State University. Zij zochten naar een verklaring voor het feit dat bewoners van het Paaseiland erin geslaagd waren de grote standbeelden op het eiland te transporteren en bewezen dat het voor een team van 18 mensen met drie henneptouwen rond het beeld mogelijk moet geweest zijn dit 100 meter te verplaatsen in minder dan een uur.

 

Paaseiland
Thomas Griggs via Unsplash

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Het verschil tussen hennep en wiet

Hennep en wiet komen dan wel van dezelfde plant maar er is één groot verschil: van hennep roken krijg je geen high maar enkel hoofdpijn. Hoe dat komt? Onderzoekers van de universiteit van Saskatchewan ontdekten dat er één klein genetisch verschil is tussen de variëteiten. Hennepplanten kunnen daardoor geen THC aanmaken (de psychoactieve stof in cannabis) maar maken wel erg veel cannabidol aan. Cannabidol heeft bij menselijke consumptie in veel opzichten het tegengestelde effect van THC en zou ook enige medische toepassingen kennen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Een ander effect voor vrouwen en mannen

Mannen en vrouwen ervaren de effecten van het roken van wiet anders, zo bleek uit een studie die in het wetenschappelijk tijdschrift Drug and Alcohol Dependence verscheen. Uit de resultaten van testen op ratten konden onderzoekers afleiden dat vrouwen gevoeliger zijn voor de pijnstillende kwaliteiten van cannabis. Ze lopen echter meer risico verslaafd te raken doordat ze sneller een tolerantie ontwikkelen. En vrouwen zouden ook veel gevoeliger zijn voor de effecten van de drug tijdens de ovulatie, op het moment dat hun oestrogeenwaarden het hoogst zijn.

cannabis
Grav via Unsplash

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Cannabis en onze huisdieren

Hoewel er volgens een studie van de Amerikaanse vereniging van dierenartsen al mensen zijn die hun hond of kat cannabis geven om medische redenen is er niet veel onderzoek gedaan naar de effecten ervan op deze dieren. Er zijn wel talloze verhalen van onoplettende blowers wiens hond of kat er met hun net gebakken ‘spacecake’ (een cake gemaakt met cannabisboter) vandoor ging. Dierenartsen zeggen dat de effecten daarvan meestal na een paar uur uitgewerkt zijn maar dat het in grote dosissen toch dodelijk kan zijn.

Pixabay

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Is cannabis slecht voor het hart?

Er zijn al studies die wijzen op een link tussen cannabisgebruik en het risico op schizofrenie of psychoses. Tot voor kort leken er echter geen fysieke risico’s verbonden aan het gebruik van cannabis, behalve dan het feit dat roken slecht is voor je longen natuurlijk. Maar een Franse studie wees uit dat 2% van de medische complicaties ten gevolge van cannabisgebruik te maken had met hartproblemen. Een verklaring zou kunnen zijn dat cannabis onze hartslag en bloeddruk verhoogt, wat de fatale druppel kan zijn voor iemand die al een zwak hart heeft.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Hoe komt een wietsoort aan haar naam?

Net zoals je in een restaurant een wijnmenu krijgt kan je in de coffeeshop je favoriete wietsoort kiezen tussen een ruim aanbod met soms heel vreemd klinkende namen. Wat dacht je van ‘Purple Haze’, ‘Maui Waui’ of ‘Sneeuwwitje’ bijvoorbeeld? Het is degene die een bepaalde variëteit ontwikkeld (door verschillende planten te kruisen) die de naam mag kiezen, en vaak gebeurt dit door samen met enkele vrienden te brainstormen terwijl de nieuwe wiet getest wordt. Misschien maakt blowen je niet echt creatiever, het helpt blijkbaar wel om creatieve namen te verzinnen.

cannabis
Wesley Gibbs via Unsplash

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Het zit overal in de lucht

In Italië vonden wetenschappers sporen van wietrook terug in de lucht rond het Colosseum in Rome en in zeven andere onderzochte steden. Naast cannabis werden er trouwens ook sporen van cocaïne en uiteraard nicotine gevonden. Volgens de onderzoekers kunnen dit soort studies helpen om een goed beeld te krijgen van het drugsgebruik in een bepaalde stad.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Baby’s testten positief op cannabis

Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Noord-Carolina stelde vast dat bijzonder veel baby’s sporen van cannabis in de urine bleken te hebben. Eerst werd gedacht dat wietrokende moeders de oorzaak waren maar al snel bleek dat er een ingrediënt in zeep voor baby’s zit dat zorgt voor valse positieve resultaten op drugstesten. Geen nood, de baby’s werden er absoluut niet high van en andere testen kunnen wel het onderscheid maken tussen de zeep en het gebruik van cannabis door de moeder.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. De ecologische voetafdruk van cannabis

Hoewel cannabis altijd populair geweest is in kringen van wereldverbeteraars en hippies blijkt de manier waarop de drug tegenwoordig geproduceerd wordt erg milieuonvriendelijk. Dat komt doordat er vaak binnen gekweekt wordt met behulp van hogedruklampen. Deze consumeren gigantisch veel elektriciteit. Voor het produceren van 1 kilogram cannabis wordt zo evenveel CO2 uitgestoten als wanneer je met je auto 5 keer de VS zou doorkruisen, aldus een rapport van het Lawrence Berkeley National Laboratory.

Alex Person via Unsplash

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Uilen worden het slachtoffer van illegale kwekers

Ook als cannabis buiten gekweekt wordt berokkent het dikwijls schade aan het leefmilieu. Dat komt omdat de kwekers vaak midden in natuurgebied een stuk grond in gebruik nemen voor hun illegale activiteiten en daar vervolgens onder andere rattenvergif gebruiken om hun planten te beschermen. In Californië, waar massaal veel cannabis in de natuur gekweekt wordt, staat een bedreigde uilensoort op uitsterven doordat ze dit rattenvergif opeten. In dezelfde staat komt nu ook het waterverbruik in gevaar door de illegale cannabiskweek.

Maar ook de kwekers zelf lopen risico’s. In het Albanese stadje Lazarat, dat bijna volledig leeft van het kweken van cannabis, moest het lokale ziekenhuis vorig jaar 700 mensen verzorgen die ziek geworden waren na langdurig contact met de cannabisplanten. De mensen vertoonden symptomen zoals overgeven, maagpijn en een onregelmatige hartslag, schreef het persbureau Reuters.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.