Antwerpen goedkoopste EU-stad voor cannabis

Tokio is ‘s werelds duurste plek om cannabis te kopen. Antwerpen daarentegen rangschikt bij de 9 goedkoopste steden ter wereld. De grootste stad van Vlaanderen is daarmee ook de Europese bestemming met de laagste kostprijs voor cannabis.

Dat blijkt uit de Cannabis Price Index 2018 van het Israëlische Seedo, een bedrijf dat een volautomatische cannabiskweker in de markt zette. 

De cannabismarkt blijft in Azië sterk gereguleerd of in vele gevallen is de verkoop er van verboden. Het mag dan ook niet verwonderen dat 7 Aziatische steden in de top 10 staan van plaatsen waar cannabis duurst is.

Uit de rangschikking blijkt verder dat wanneer cannabis ook maar gedeeltelijk wordt gelegaliseerd, de prijzen scherp dalen en de consumptie sterk stijgt, met Mumbai en New Delhi als voorbeelden. 

Opmerkelijk is ook dat Karachi – de commerciële hoofdstad van Pakistan die de handel in cannabis verbiedt – de op NewYork na grootste consumptie van de wereld kent. Ook Caïro en Londen staan – ondanks dat wiet er illegaal is – in de top 10 van grootste consumenten.

Antwerpen goedkoopst, Dublin duurst

In de EU is Antwerpen zonder meer de goedkoopste stad om cannabis te kopen. Dat is opmerkelijk omdat burgemeester De Wever op dat vlak een strenger beleid voert dan zijn voorganger Partrick Janssens. Een gram cannabis kost in de Sinjorenstad omgerekend 3,45 euro, terwijl in Dublin met 17,37 euro ruim 5 keer zo veel moet worden neergeteld. De Ierse hoofdstad Dublin is daarmee de duurste, maar de plant is in Ierland dan ook illegaal.

Hoewel de  de vermelde prijzen zonder meer voer voor discussie kunnen opleveren, verzamelde Seedo de gegevens aan de hand van prijzen die door gebruikers werden opgegeven op crowdsourcing websites.

Seedo keek ook naar mogelijke belastinginkomsten inde in cannabis zou worden gelegaliseerd en belast.

Mocht Antwerpen cannabis belasten aan hetzelfde tarief als sigaretten dan zou dat de stad jaarlijks 4 miljoen euro opbrengen. 

Meer