10 Parttime jobs die zijn zeer geschikt zijn voor studenten

 

Wanneer je door het leven gaat als student, dan kan het gebeuren dat je wat extra geld nodig hebt. Uiteraard kun je je inkomsten opschroeven door te gaan werken, maar dat betekent in het geval van een voltijds student dat je vaak slechts voor een parttime baan kunt kiezen omdat een voltijds baan te veel van je tijd op zou slokken. Om je nog meer tijd te besparen hebben we hieronder voor je een aantal geschikte parttime banen op een rijtje gezet waarmee je in de regel meer dan het minimumloon kunt verdienen. Bovendien bieden deze banen je de flexibiliteit die je vaak goed gebruiken als je ook nog studeert.

Onderstaande ideeën kunnen het je doorgaans een stuk gemakkelijker maken om te werken naast je studie. Hoewel de werktijden niet altijd even consistent zullen zijn, kun je deze banen ook prima gebruiken als bijbaan wanneer je net begonnen bent met je eerste baan (en je behoefte hebt aan wat extra inkomen om rond te kunnen komen, sneller je schulden af te lossen, een persoonlijk noodfonds op te stellen of te sparen. Op het moment dat je één van de genoemde banen kiest, dan wil dit overigens niet per definitie zeggen dat je er maar op los kunt leven. Je blijven houden aan een vooraf opgestelde begroting is dan ook absoluut aan te bevelen. Op die manier zal al het extra werk lonend blijven. 

Zie ook: leuke ideeën om zelf een bedrijf te starten

1. Oppassen op kinderen

Geld verdienen door op één of meerdere kinderen te passen, is weliswaar niet altijd even gemakkelijk, maar wanneer je ervoor kiest om ’s avonds of in het weekend te gaan babysitten, dan kun je uiteindelijk behoorlijk wat meer extra euro’s binnenharken dan je aanvankelijk had gedacht. Om met oppassen op kinderen geld te kunnen verdienen, zal het je absoluut helpen als je beschikt over de nodige diploma’s en/of goede referenties. Op die manier zullen ouders immers eerder vertrouwen in je krijgen. Als je daarnaast nog bereid bent om ’s nachts, of voor een aantal dagen, te babysitten terwijl de ouders op reis zijn, dan zuil je in staat zijn om snel behoorlijke wat geld te verdienen. Uiteraard zul je voor deze parttime baan wel de nodige affiniteit hebben met kinderen en ook de minder leuke kanten van de verzorging geen probleem vinden (bijvoorbeeld het verschonen van een vieze luier, het afvegen van hun billen na een toiletbezoek of het wegpoetsen van snottebellen).

2. Het geven van bijles of studiebegeleiding

Met het geven van bijlessen, of het begeleiden van één of meerdere personen tijdens hun studiewerkzaamheden, kun je in de regel aardig wat geld verdienen. Daarbij komt verder dat je meestal kunt rekenen op een vrij stabiel salaris, zonder bergen voorbereidingswerk en flexibele werktijden. Om een klantenkring op te bouwen, zul je echter wel wat (mond op mond) reclame dienen te maken voor de diensten die je verleend. Wanneer je bijles of studiebegeleiding geeft, zul je in staat zijn om zo veel, of zo weinig, te werken als je wilt omdat je zelf de planning kunt beheren en dus aanzienlijk flexibeler kunt zijn. Deze flexibiliteit is dan ook uitermate geschikt als je nog bezig bent met een eigen studie. Bovendien kun je je studierichting prima gebruiken om een bepaalde doelgroep bijlessen of begeleiding te geven, maar natuurlijk ook andere vakken aanbieden war je in uitblinkt. Op die manier kun je je doelgroep zo breed maken als je zelf wilt: variëren van medestudenten tot leerlingen van een plaatselijke middelbare school of lagere beroepsopleiding.

3. Werken in de horeca

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er bij sommige horecabedrijven wachtlijsten aan zijn gelegd van mensen die graag willen komen werken. Werken in de bediening of de bezorging zijn namelijk interessante banen voor studenten omdat er doorgaans rijkelijke fooien te verdienen zijn. Natuurlijk moet je dan wel een baan proberen te vinden in een goed lopende zaak waar het regelmatig erg druk zal zijn. Je zult echter wel vaak als offer je vrije weekend en avonduren in moeten ruilen omdat juist dan de meeste horecagelegenheden extra helpende handen goed kunnen gebruiken. Werken in de horeca kan dan ook een uiterst geschikte bijbaan zijn, maar ook een goed hulpmiddel voor een student om beter in de kosten van je levensonderhoud te kunnen voorzien. 

4. Persoonlijke assistent

Er zijn een heleboel mensen die hun studie of eerste baan combineren met een baan als persoonlijke assistent voor iemand die daar behoefte aan heeft. Werken als een persoonlijke assistent kan onder andere inhouden dat je allerlei elementaire taken uitvoert, zoals het doen van een boodschap, het uitlaten van de hond, kinderen van school halen of de was doen voor een klant doen. Op het moment dat je als persoonlijke assistent meerdere klanten hebt, dan moet je overigens wel goed in staat zijn om allerlei verschillende taken goed in te plannen zodat elke afzonderlijke klant tevreden zal blijven over je diensten. Op het moment dat dit alles je lukt, dan zul je in een relatief korte tijd behoorlijk wat euro’s weten te verdienen, en dat alleen door het uivoeren van alledaagse klussen voor mensen die daar zelf geen tijd voor hebben maar er wel voor willen betalen. Hoewel een baan als persoonlijke assistent soms best tijdrovend kan zijn, kun je in een groot aantal gevallen wel gaan multitasken en zelfs bezig zijn met je studie (bijvoorbeeld als je een was moet doen voor één van je klanten).

5. Entertainer op een kinderfeestje of evenement

Een goede manier voor studenten om extra geld te verdienen, is door te gaan werken als een entertainer op verjaardagsfeestjes van kinderen of op evenementen waar veel kleintjes aanwezig zullen zijn. Je kunt eerst zelf een act opzetten en zo je persoonlijke talenten optimaal benutten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen gaan werken als een clown, een goochelaar of jezelf verkleden als een Disney prinses en je publiek een boeiende show aanbieden. Dit soort banen zal overigens vaak nieuwe klanten vinden door mond op mond reclame. Zeker als je in het begin enkele optredens verzorgt waar je niet te veel geld voor in rekening brengt, zullen al snel nieuwe klanten zich bij je melden.

Kiezen voor deze baan is een goed idee als je geniet van het werken met kinderen en als je weet hoe je een veeleisend jong publiek kunt vermaken. Op het ogenblik dat dit je vreselijk in de oren klinkt, dan zie je er beter direct van af. Indien een bijbaan als entertainer je wel aanspreekt en je aan de overige voorwaarden voldoet, dan kun je behoorlijk wat extra euro’s verdienen per optreden. Bij voorkeur ga je als entertainer op freelancebasis aan het werk omdat je waarschijnlijk minder gaat verdienen als je je inschrijft bij een speciaal entertainmentbureau waar klanten je kunnen boeken voor feesten en partijen. Dat wil overigens niet zeggen dat het werken voor een evenementenbureau geen voordelen heeft: je kunt dan bijvoorbeeld gebruiken maken van kostuums en/of rekwisieten die je anders zelfs zou moeten kopen en daarnaast zelf voor je reclameactiviteiten zorg moeten dragen. Een evenementenbureau kan je dus ook een heleboel kosten en moeite besparen.

6. Vervoeren van passagiers

Met Uber, maar ook met een aantal andere autodiensten, is het in de regel niet erg moeilijk om als ​​bestuurder wat extra geld te verdienen in het weekend of doordeweeks en in de avonduren. Deze diensten zijn erg populair in studentensteden waar niet iedereen de beschikking heeft over een eigen auto. Daarnaast worden dit soort diensten als makkelijk ervaren door mensen die na een avondje stappen weer veilig thuis willen worden gebracht, maar er niet te veel voor willen betalen.  

7. Bezorger van pakketten

In steeds meer plaatsen duiken op die het fundamentele winkelen totaal hebben veranderd. Zo zijn bijvoorbeeld al een heleboel mensen goed bekend met het thuis laten bezorgen van hun gekochte goederen. Dit soort bezorgservices is dan ook regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers. Wanneer je kiest voor een dergelijke baan dan zullen je werkzaamheden meestal bestaan uit het winkelen en/of de het bezorgen van de producten. Je werktijden zijn om die reden een stuk flexibeler, dan wanneer je bijvoorbeeld als verkoper in een winkel gaat werken. Een ander belangrijk voordeel is overigens dat je als chauffeur van tijd tot tijd een interessante fooi op kunt strijken. 

Deze vorm van bezorgen kan een prima alternatief zijn voor het werken bij een grote bezorgdienst omdat je vaak de uren die je aan het werk bent goed op je studie aan kunt passen en bijvoorbeeld in de vroege uurtjes aan de slag gaan om daarna in je studieboeken of collegebanken te duiken. Zo verdien je niet alleen geld, maar kun je de rest van je dag eveneens op een effectieve manier doorbrengen. 

8. Uitlaten van honden of op dieren passen

Wanneer je van dieren houdt, dan kun je je wellicht opwerpen als hondenuitlaatservice of oppasser voor honden of andere dieren. Je kunt zelf gaan adverteren om op die manier je klantenkring uit te breiden, maar eveneens in dienst treden voor een onderneming die zich op deze diensten toe heeft gelegd. In dat laatste geval hoef je je dus geen zorgen te maken over het werven van klanten. In de regel is het loon dat je zo kunt verdienen hoger dan het standaard minimumloon en daarnaast kun je kosteloos aan je conditie werken terwijl je met de dieren aan het werk bent.

9. (Sport)instructeur of personal trainer

Hoewel je altijd eerst over de benodigde papieren dient te beschikken voordat je gaat werken als een instructeur of een persoonlijke trainer, maar het extra werk dat je hierin steekt, zal zich achteraf vast en zeker terugbetalen. Je kunt dan namelijk aan de slag gaan door lessen te verzorgen op een sportschool of in een buurthuis, terwijl je als personal trainer privésessies aan kunt gaan bieden. Een andere mogelijk is om je papieren te halen om als ​​duikinstructeur aan de slag te mogen gaan en privéreizen kunnen geven voor een aardig uurtarief. Hoewel je als instructeur in een zwembad doorgaans een wat lager loon zult ontvangen, is dit nog altijd een prima manier om aardig wat (bij) te verdienen. 

10. Callcenter werknemer

Hoewel het werken voor een callcenter soms gepaard zal gaan met een redelijk vaststaand schema zul je op deze manier toch in staat zijn om een stabiel salaris te creëren. Je kunt overigens vaak meer geld verdienen door je beschikbaar te stellen voor diensten in de avond of nacht. Wanneer je erg bedreven bent in het telefonisch verkopen van producten aan mensen, dan kun je vaak nog meer verdienen als je op basis van commissies aan de slag gaat. De uiteenlopende werktijden binnen een callcenter maken het daarnaast dikwijls mogelijk om je studie te combineren met geld te verdienen en zo om jezelf op financieel vlak extra te ondersteunen. 

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20