10 gewoontes van opmerkelijk beleefde mensen

De strenge etiquette-regels van weleer zijn dan misschien uit onze maatschappij verdwenen, beleefdheid wordt nog altijd gewaardeerd. Beleefd zijn maakt je niet enkel dat je sympathieker overkomt, het zorgt er ook voor dat anderen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Inc.com zette deze week tien gewoontes van beleefde mensen op een rijtje.

1. Ze zetten altijd een stap naar voren

Als je beleefd bent en iemand wacht op je om kennis te maken dan stap je zelf op deze persoon toe. Maak hen niet ongemakkelijk door hen de eerste stap te laten zetten. Voeg daar nog een glimlach aan toe en kantel je hoofd een klein beetje schuin (een internationaal teken van respect) en je maakt een warme en beleefde eerste indruk.

2. Ze blijven de naam gebruiken waarmee je jezelf voorstelt

Beleefde mensen wachten tot je zelf eventueel een bijnaam of een meer familiaire aanspreektitel voorstelt.

3. Ze raken je niet aan tenzij jij hen eerst aanraakt

Je hebt nu eenmaal mensen die erg houden van fysiek contact en die je op een gegeven moment zullen aanraken of omhelzen. Beleefde mensen wachten tot anderen dit doen vooraleer zelf ook fysiek contact maakt. Zo ben je zeker dat je niemand oncomfortabel maakt.

4. Ze spreken niet over persoonlijke zaken die hen niet aanbelangen

Beleefde mensen spreken nooit over persoonlijke zaken tenzij hun gesprekspartner er zelf over begint.

5. Ze negeren de olifant in de kamer niet

Bij een overlijden zullen ze niet aarzelen om daar op een eenvoudige en korte wijze hun condoléances voor aan te bieden. Dat is niet gênant, integendeel, erover zwijgen is juist onhandig en kan onbeleefd overkomen.

6. Ze roddelen niet

Beleefde mensen weten dat als zij over anderen roddelen onvermijdelijk de vraag opkomt wat anderen over hen te zeggen hebben. Daarom excuseren ze zich beleefd als er geroddeld wordt en verlaten ze het gesprek.

7. Ze spreken niet enkel om zichzelf in de verf te zetten

Als je ergens over praat puur omdat je het leuk vindt en zonder dat je gesprekspartners daar iets zinnigs aan toe kunnen voegen dan ben je jezelf in de verf aan het zetten. Kijk daarmee uit, het maakt je er niet geliefder op. Wil je echt iets over jezelf kwijt? Doe dat dan onder het mom van het vragen van advies of een mening, zo voelt je gesprekspartner zich ook gewaardeerd.

8. Ze weten wanneer hun mening voor zich te houden

Als beleefde mensen ergens hun mening over geven doen ze dat enkel nadat hen daarom gevraagd is. Bovendien hoeden ze zich ervoor te oordelen, omdat ze weten dat ze zelf ook niet perfect zijn.

9. Ze beheersen de kunst van het converseren

Een gesprek is geen eenrichtingsverkeer. Beleefde mensen weten hoe ze door de juiste vragen te stellen een gesprek gaande moeten houden en anderen de kansen kunnen geven om over zichzelf te vertellen. En als je echt interesse hebt in iemand is dit helemaal niet moeilijk.

10. Ze zijn altijd en overal beleefd

Ze zijn niet alleen beleefd in eerste ontmoeting met iemand. Het is een levenshouding die ze zich eigen gemaakt hebben en ze weten zelfs niet hoe ze zich anders zouden moeten gedragen.

Meer