De vierjaarlijkse werkbaarheidsmonitor van de SERV, het huis van het Vlaams sociaal overleg, toont aan dat bijna een op de acht werknemers tussen 18 en 35 jaar symptomen van een burn-out heeft. “Ons rapport toont aan dat werkbaar werk en mentaal welbevinden een topprioriteit moeten zijn voor het beleid”, klinkt het.
Key takeaways
- Bijna 1 op de acht jongeren heeft symptomen van een burn-out.
- Het aandeel jonge vrouwen met burn-outsymtomen ligt ongeveer dubbel zo hoog als bij mannen.
- SERV en Jong SERV stellen voor om loopbaancheques ook voor jonge werknemers al mogelijk te maken. Nu kan dat pas na zeven jaar werken.
In het nieuws: 35,9 procent van de jonge werknemers heeft werkstressklachten, leert de werkbaarheidsmonitor van de SERV. Dat is een grootschalige werkbaarheidsmeting die de kwaliteit van jobs in Vlaanderen om de vier jaar in kaart brengt.
- Voorts heeft 13 procent van de jonge werkkrachten last van burn-outsymptomen.
- Er is overigens een significant verschil tussen vrouwen en mannen. Het aandeel jonge vrouwen met burn-outsymtomen (15,6%) ligt ongeveer dubbel zo hoog als bij mannen (8,8%).
- Verder blijkt uit de werkbaarheidsmeting dat er ook bovengemiddeld veel jonge zorg- en onderwijsmedewerkers met burn-outsymtomen zijn. Ook werknemers met een arbeidshandicap lopen een hoger risico op een burn-out.
- “Terwijl bij eerdere metingen jonge werknemers altijd beter scoorden, kampen ze nu in dezelfde mate met burn-outsymptomen als hun oudere collega’s”, klinkt het. “Voor werkstressklachten was die evolutie al langer aan de gang.”
“Burn-out overstijgt generaties”
Details: Jong SERV pleit voor loopbaanbegeleiding voor jongeren.
- “De werkbaarheidsmeting toont aan dat jongeren net zo vatbaar zijn voor burn-out als hun oudere collega’s”, aldus Gemma Vanmarsenille van Jong SERV. “Dit wijst erop dat het risico op burn-out een probleem is dat generaties overstijgt. Daarom het voorstel van de SERV en Jong SERV om loopbaancheques ook voor jonge werknemers al mogelijk te maken. Nu kan dat pas na zeven jaar werken. Loopbaanbegeleiding is ook in het begin van de loopbaan al nuttig.”
- Uit eerder onderzoek van de SERV bleek al dat jonge werknemers tijdens de eerste jaren van hun loopbaan grote nood hebben aan begeleiding, coaching, ontwikkeling en groei.
- “Het is dus belangrijk om ze voldoende kansen en mogelijkheden te geven om te leren, zich te ontwikkelen en expertise op te bouwen. Zo kunnen ze hun weg vinden en verder groeien op de arbeidsmarkt”, klinkt het.
Jongeren gaan gemotiveerd naar hun werk
Maar: In het onderzoek van de SERV zit er ook goed nieuws:
- Om te beginnen, gaat vier of op de vijf jongeren gemotiveerd naar het werk.
- Het overgrote deel van de jonge werknemers heeft de balans tussen werk en privé in evenwicht (86,8%).
- 90,6 procent van de jonge werknemers heeft ook voldoende kansen om bij te leren op het werk. Zo ontwikkelen ze verder hun competenties en zorgen ze dat ze goed bijblijven in de branche waarin ze werken. Zowel tegenover de eerste werkbaarheidsmeting in 2004 als tegenover de vorige meting van 2019 boeken de jonge werknemers nog vooruitgang.
- Jonge werknemers doen het ook beter voor leermogelijkheden dan hun ‘oudere’ collega’s, hoewel de cijfers daar ook in de lift zitten.
- Jonge werknemers die maximaal een diploma secundair onderwijs behaalden, rapporteren wel vaker onvoldoende leermogelijkheden dan jongeren met een diploma hoger onderwijs.