1 op 6 bedienden keert terug naar de vorige werkgever

Bijna een op de zes bedienden die ooit van werk veranderde, keerde vroeg of laat terug naar zijn vorige werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in tijdregistratie en werkplanning.


Key takeaways

  • Niet iedereen is even gelukkig als ze van werk veranderen. Zo keert een op de zes Vlaamse bedienden terug naar hun vorige werkgever.
  • Een beter loon is de belangrijkste reden om terug te keren naar een vroegere werkgever.

In het nieuws: Een bevraging van Protime, in samenwerking met het onderzoeksbureau iVOX, bij 1.000 Vlaamse bedienden toont aan dat bijna één op de zes bedienden (16,5%) na het verkennen van andere horizonten terugkeert naar de vorige werkgever.

  • Bij de mannen gaat het zelfs om een op de vijf werknemers (20%). De vrouwelijke bedienden keren minder vaak terug naar hun vorige werkgever. Bij hen blijft dat cijfer steken op 14 procent.
  • Ruim een kwart van de werknemers (27%) keerde nog niet terug naar hun ex-werkgever, maar zou het wel overwegen.
  • Voor de overige 56,5 procent is een terugkeer dan weer uitgesloten.
  • Het onderzoek toont ook aan dat ruim een kwart van de bedienden (27%) nog nooit van werk heeft veranderd.
    • Wat opvalt is dat maar liefst 29 procent van de 55-plussers nog steeds bij hun eerste werkgever aan de slag is, tegenover 31 procent van de -35-jarigen en 23 procent van de 35- tot 54-jarigen. ​

Waarom keert iemand terug naar zijn vorige werkgever?

Details: Uit onderzoek van Protime blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom bedienden terugkeren naar hun oude werkgever.

  • Een beter loon’ (32%) is de belangrijkste reden om die stap te zetten, gevolgd door het gemis van collega’s (26%) en een betere werk-privébalans (25%).
  • 25 procent van de respondenten geeft ook aan dat ze het werk miste. En 15 procent miste de klanten.
  • “Vaak missen de werknemers hun vertrouwde collega’s en de zekerheid van hun eerdere rol. Dat motiveert hen om terug te keren. Meestal gebeurt dit dan na het verbreken van het psychologisch contract, zoals beloftes die niet worden nagekomen, of door financiële prikkels zoals een loonsverhoging”, verduidelijkt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.