1 op 5 cryptobeleggers weet niets over cryptomunten

Een enquête in het Verenigd Koninkrijk leert ons dat een groot aantal cryptobeleggers niets weet over de technologie waar ze geld insteken. Zeker 36 procent van de Britse beleggers weet “weinig tot niets” over crypto en 1 op 5 weet er “gewoonweg niets” over.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de cryptomarkt zo volatiel is, heeft misschien minder te maken met blockchaintechnologie en het rebelse sentiment binnen de wereld van gedecentraliseerde financiën dan origineel gedacht. Angst is namelijk vaak een product van onwetendheid. Nu blijkt dat een groot aandeel cryptomunt-kopers niet eens doorgrondt waar ze in beleggen.

Het softwarebedrijf Oxford Risk publiceerde donderdag de resultaten van een enquête die werd afgenomen bij 1.038 personen die cryptomunten bezitten. De resultaten schilderen een bijzonder tragisch beeld van de kennis van cryptobeleggers af: een op vijf respondenten weet niets over crypto.

Er zijn nog meer slechte cijfers: Zo’n 36 procent van de bevraagden in het land gaven toe dat hun kennis van de blockchainwereld “pover of niet bestaande” was toen ze hun eerste munten kochten. Inmiddels beschouwen zeker 21 procent van de beleggers hun kennis nog steeds als “onvoldoende”.

Aankopen door FOMO

De slechte kennis over het product dat aangekocht wordt, is niet het enige dat niet goed in de haak zit. Een bijzonder groot deel van de kopers laat zich meeslepen door het fameuze FOMO-gevoel, ofwel fear of missing out.

Zo’n 35 procent van de respondenten kocht enkel cryptomunten aan wanneer de prijzen piekten, omdat ze anders bang hadden dat ze een goede investering lieten voorbijschieten. 15 procent van de Britse cryptobeleggers kocht trouwens munten aan op advies van vrienden of familieleden.

“Onze zorg is dat te veel mensen blindelings iets kopen zonder dat ze weten wat ze doen en ze beïnvloed worden door stijgende prijzen en mensen die hen aanvuren. Het is zorgelijk dat zo’n personen gigantische sommen geld investeren in crypto en eigenlijk niet weten wat ze gekocht hebben”, zei Greg B. Davies, het hoofd van financieel gedrag bij Oxford Risk in het verslag, aan Cointelegraph.

Kopen om te “kijken wat er gebeurt”

Een groot deel van de Britse beleggers is ook onzeker over de toekomst van de cryptomarkt. 45 procent van hen is niet zeker of prijzen nog zullen stijgen, 32 procent is helemaal niet overtuigd dat prijzen ooit nog zullen stijgen en maar 24 procent gelooft dat cryptokoersen zeker zullen stijgen. Toch is 21 procent van de bevraagden nog steeds van plan om dit jaar meer cryptomunten in te slaan.

Het koopgedrag lijkt bij de Britten ook bijzonder impulsief. Een stevige 81 procent van de respondenten kocht cryptomunten aan om “te zien wat er gebeurt”. 76 procent van de beleggers stak minder dan 5 procent van zijn spaarcenten in crypto en 41 procent zelfs minder dan 1 procent. Een redelijk groot deel (7%) van de beleggers stak echter zeker 20 procent van zijn of haar activa in crypto en een nog groter aandeel (10%) stak meer dan 10 procent van zijn geld in digitale munten.

Volgens studies bezitten zeker 2,3 miljoen volwassen Britten cryptomunten sinds juni 2021. Dat is een stijging van 400.000 vergeleken met vorig jaar. Het mediane bedrag dat de Britten in crypto pompen, is momenteel 300 pond. In 2020 was dat nog maar 260 pond.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20