“Beleggen in crypto is zoals durfkapitaal voor jonge bedrijfjes”

Ralph Wessels, de beleggingsstrateeg van ABN Amro, vindt cryptomunten te speculatief om in te beleggen. Beleggers die toch de stap wagen, moet de ingesteldheid hebben van een durfkapitalist, zegt hij in een rapport.

Een durfkapitalist (venture capitalist) investeert in beloftevolle bedrijfjes, maar beseft daarbij dat succes op lange termijn heel onzeker is. De meeste starters halen het niet. Maar als de start-up toch succesvol blijkt te zijn, heeft de belegger van het eerste uur een heel hoog rendement.

Dat is ook de ingesteldheid die beleggers in cryptomunten moeten hebben, vindt Wessels. Het risicorendementsprofiel is gelijkaardig aan dat van durfkapitaal. Crypto’s hebben volgens hem een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen. ABN Amro raadt zijn klanten in het algemeen daarom niet aan om geen crypto’s op te nemen in hun beleggingsportefeuille. Wie dat toch doet, doet dat best met geld dat hij kan missen en met de nodige voorzichtigheid.

Het hoofd beleggingsstrategie ziet verscheidene risicofactoren:

  • Er zijn te veel zorgen rond de transparantie in de cryptohandel.
  • Volgens Wessels vallen cryptomunten nog niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse tegenhanger van de FSMA.
  • De koersbepalende socialmediaberichten van influencers als Elon Musk zijn voor ABN illustratief voor de nood aan regulering. “De tweets van Elon Musk zouden in een gereguleerde markt veelal vallen onder marktmisbruik”, schrijft de bank.
  • De toekomstige waardebepaling van cryptomunten vindt hij “nog altijd lastig”.

Lees ook:

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20