1 miljard verloren overnachtingen: Amerikaanse hotels betalen zware prijs voor Covid-19

De Covidcrisis blijft de Amerikaanse hotelindustrie geselen. Het land telt 5,3 in totaal miljoen hotelkamers. Tegen Kerstmis zal elk daarvan dit jaar op zijn minst 188 nachten onbezet zijn gebleven. In totaal gaat het om 1 miljard verloren hotelovernachtingen, blijkt uit berekeningen van data-analist STR.

Vorig jaar kon het land op een gemiddelde hotelbezetting van 66 procent rekenen. Dat leverde een manco van 650 miljoen hotelovernachtingen op. Maar daar komen er dit jaar nog eens 50 procent bovenop.

Een hotelovernachting in de VS kostte pré-Covid gemiddeld 131 dollar. Leegstand meegerekend daalt de gemiddelde opbrengst per kamer toen tot iets boven de 86 dollar. Dit jaar halveerde dat bedrag tot 43 dollar. Voor het ganse jaar wordt op een omzetverlies van 46 miljard dollar gerekend. 

Als gevolg daarvan zullen vele hotels na de coronacrisis niet meer openen, tenzij de overheid alsnog met een nieuwe steunprogramma over de brug komt.

Investeerders zijn minder gealarmeerd. Sinds de aankondiging van het Pfizervaccin op 9 november, noteert een Bloombergindex van hotelketens 48 procent hoger. Analisten zijn voorzichtiger en rekenen pas op een volledig herstel van de sector tegen 2024.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20