-0,01 procent: voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog minder auto’s in België

Uit cijfers van statistiekbureau Statbel blijkt dat het aantal personenwagens in België een lichte daling vertoont, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Op 1 augustus telde ons land 5.888.589 personenwagens, tegenover 5.889.210 een jaar eerder. Het gaat om een kleine maar opmerkelijke daling van 0,01 procent. De voorbije tien jaar steeg het aantal personenwagens immers gemiddeld met 1,27 procent per jaar.

De coronapandemie heeft daar ongetwijfeld mee te maken, verklaart Statbel tegenover persagentschap Belga. In de afgelopen vijf jaar is het aantal wagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller gedaald. In 2020 zijn er 6,3 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder. Tegelijkertijd blijft het aantal benzinewagens stijgen. Het gaat om een stijging van 5 procent.

Statbel

Andere interessante vaststellingen:

  • Hoewel het aantal hybride wagens de voorbije vijf jaar vervijfvoudigde, blijven ze ver achter: 2,6 procent van het totaal.
  • Elektrische wagens zijn slechts goed voor 0,4 procent van het totale voertuigenpark, ondanks een stijging van 56,4 procent.
  • Amper 0,2 procent van onze personenwagens rijdt op gas.

Covid-19 liet tijdens de lockdown de inschrijving van nieuwe wagens nagenoeg compleet in elkaar storten. In april werden er in België 5.297 nieuwe personenwagens ingeschreven, wat overeenkomt met een daling van ruim 90 procent op jaarbasis. Sectororganisatie Febiac gaf toen te kennen dat de terugval niet meteen zou worden opgevangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20