Ondernemersorganisaties Unizo en VBO manen aan tot snelle regeringsvorming: “Cut the crap”

In aparte berichten op netwerksite LinkedIn roepen zowel de Vlaamse ondernemersorganisatie Unizo als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) op tot snelle regeringsvormingen. De economische situatie zit daarbij in het achterhoofd.

Gelezen: Danny Van Assche (gedelegeerd bestuurder bij Unizo) hoopt snelheid te zien.

  • “Laat ons wel wezen: zowel de Vlaamse, de Waalse als de federale coalities liggen eigenlijk klaar”, schrijft Van Assche. “MR en Les Engagées kondigden al onmiddellijk aan dat zij een Waalse regering gingen vormen. Wel waar wachten we op voor de andere regeringen? Ja, het is beleefd dat iedereen gehoord wordt, maar dat verandert niets aan de zaak.”
  • “Cut the crap”, klinkt het dan ook daadkrachtig bij Van Assche. “De Vlaamse regering kan alleen maar een coalitie zijn tussen N-VA, Vooruit en cd&v. Federaal zou er meer mogelijk zijn, maar het wordt een coalitie van N-VA, MR, Les Engagées, cd&v en Vooruit”, meent hij.
  • En doordat andere coalities niet voor de hand liggen, moeten die nieuwe regeringen er snel komen, klinkt het. “Dat er wel wat onderhandeld zal moeten worden om tot akkoorden te komen, dat begrijp ik. Maar het zou alvast een bemoedigend teken zijn dat alle uitverkoren partijen zich enthousiast tot elkaar bekennen en zich bereid tonen om vijf jaar te gaan besturen in een geest van samenwerking en vertrouwen”.
  • Die snelheid waar Van Assche op hoopt, is alvast nog niet aanwezig bij de vorming van een Vlaamse regering. De gesprekken komen op gang, maar het blijft aftasten. “Wallonië wijst ons voor één keer de weg. Volgen we?”, vraagt de Unizo-bestuurder zich af.

Begroting op orde stellen

Dezelfde boodschap: Ook Pieter Timmermans, CEO van het VBO, schrijft iets soortgelijks.

  • “Door de torenhoge inflatie gekoppeld aan de automatische loonindexering, verloren we in 2022 4 tot 5 procent van ons concurrentievermogen. Onze bedrijven, vooral in de industrie, gaan vandaag dan ook door een donkere periode door dat verlies. Daarom is het cruciaal om de groei van de begrotingsuitgaven onder controle te houden”, aldus Timmermans.
  • En daarbij snel een regering vormen om de uitdijende begroting aan te pakken, is essentieel, vindt het VBO. “540 dagen afzondering in een kasteel is geen optie. Het stemt mij hoopvol dat voor de eerste keer de kaarten goed liggen in alle delen van het land – waarmee ik niet heb gezegd dat het een eenvoudig traject wordt.”
  • Timmermans waarschuwt: “Orde op zaken stellen in de begroting is een minimum. Als we daar niet in slagen is het risico groot dat België binnenkort op het strafbankje van Europa wordt geroepen en internationaal credibiliteit zal verliezen bij de ratingbureaus en dus op de financiële markten.”
  • Precies dat scenario is ook wat informateur Bart De Wever (N-VA) vreest. N-VA maakte van het zo snel mogelijk wegwerken van het begrotingstekort. Partijgenoot Sander Loones (N-VA) stuurde ook al aan op een snelle regeringsvorming. “Vergeet niet dat we tegen 15 oktober onze begroting moeten indienen bij Europa. We hebben dus geen tijd te verliezen”, stelde hij.
  • Timmermans haalt nog een ander bekend punt aan: hervormingen. Hij roept op tot “een structurele hervorming op het vlak van pensioenen, een fiscale hervorming rechtstreeks gekoppeld met een actiever en flexibeler arbeidsmarktbeleid richting 80 procent tewerkstellingsgraad en een herstel van de competitiviteit van onze bedrijven”.
  • Zowel Vlamingen als Brusselaars als Walen stemden centrumrechts, ziet Timmermans. “De kiezer trok de kaart van een ander beleid en geeft de politieke partijen het mandaat om snel hervormingsregeringen te vormen. Laten we die kans met beide handen grijpen”, concludeert hij.
Meer