Zwitserland legt klacht neer in het ‘spionageschandaal van de eeuw’

De Zwitserse overheid heeft zondag strafrechterllijk klacht neergelegd tegen Crypto AG, het bedrijf dat centraal staat in wat ‘het spionageschandaal van de eeuw’ wordt genoemd. Via de firma bespioneerden Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten honderden andere overheden.

Eerder deze maand onthulden het Nederlandse radioprogramma VPRO Argos en The Washington Post dat de CIA en de BND – respectievelijk de Amerikaanse en de Duitse geheime dienst – heimelijk mede-eigenaar waren van swerelds grootste fabrikant van encryptie-apparaten. Ze installeerden spionagesoftware in de coderingsmachines, die verkocht werden aan overheidsorganisaties wereldwijd. Zo kon de CIA en de BND gedurende een halve eeuw (!) stiekem de geheime communicatie aftappen van meer dan 100 landen.

Geheime overheidscommunicatie onderscheppen

Het gaat om het Zwitsers bedrijf Crypto AG, dat specialiseert in encryptietechnologie dat veilig genoeg geacht wordt voor geheime overheidscommunicatie.

Geruchten dat het Central Intelligence Office en de Bundesnachrichtendienst in staat waren om die apparaten te kraken, circuleren al langer.

Recent onderzoek door een collectief van journalisten heeft dus aan het licht gebracht dat de Duitse en de Amerikaanse inlichtingendienst doodleuk eigenaar waren van Crypto AG. Beide agentschappen verwerkten achterpoortjes in de producten die hun bedrijf verkocht. Via die achterpoortjes konden ze geheime communicatie onderscheppen en boodschappen afluisteren.

Operatie Rubicon

Overheden wereldwijd betaalden dus grof geld voor privacy, terwijl spionnen van minstens twee landen hun geheime boodschappen konden lezen. Het onderzoek suggereert namelijk dat de buitgemaakte inlichtingen gedeeld werden onder de zogenaamde ‘Five Eyes members’. Dat is een alliantie van de spionagediensten van de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

‘Operatie Rubicon’, zoals het spionageschandaal heet, doet Zwitserland op zijn grondvesten daveren. Traditioneel is neutraliteit in buitenlandse politieke zaken het hoogste goed in het Centraal-Europese land. Dat net een Zwitsers bedrijf een draaischijf blijkt in een internationaal spionageschandaal geeft die felbevochten reputatie een flinke knauw.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20