De Zwitserse invoer van Russisch goud is tot het hoogste niveau in twee jaar tijd gestegen. Ongeveer 5,7 ton, met een waarde van 324 miljoen dollar, werd in augustus ingevoerd, zegt de Zwitserse federale douane-administratie. Dit duidt er mogelijk op dat investeerders Russisch goud willen laten omsmelten in het Alpenland, om de voorraden vervolgens door te verkopen.
Sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel, is Russisch goud een taboe geworden op de goudmarkt. De invasie leidde tot een spervuur van westerse sancties om Moskou te isoleren en zijn toegang tot de internationale financiële markten af te snijden. “Moskou moet een hoge prijs betalen voor zijn agressie”, zei de voorzitter van de Europese Unie Ursula von der Leyen in juli.
Financieel ondermijnen
Om Moskou financieel te ondermijnen hebben de VS, de EU, Japan, Canada en Zwitserland daarom de invoer van Russisch goud gesanctioneerd. Echter, goudstaven die vóór 4 augustus Rusland hebben verlaten, vallen niet onder deze sancties, verduidelijkten de Zwitserse autoriteiten dinsdag tegenover Bloomberg.
De Zwitserse douane verklaarde daarnaast dat het Russische goud geïmporteerd was uit Groot-Brittannië en geen inbreuk maakte op de sancties. Het goud vond namelijk zijn oorsprong in Rusland, maar werd geraffineerd in het Verenigd Koninkrijk.
De stijging van de invoer wijst er mogelijk op dat investeerders die goudstaven van Russische origine bezitten, hun edelmetaal in Zwitserland willen laten omsmelten om het vervolgens door te verkopen.
China blijft prominente koper Russisch goud
Ondertussen is China nog steeds één van de landen die een prominente koper zijn van Russisch goud. In juli verhoogde China zijn goudaankopen uit Rusland aanzienlijk, ondanks de westerse sancties. Het Aziatische land importeerde voor 108,8 miljoen dollar aan Russisch metaal. Dat is een stijging van 750 procent ten opzichte van het totaal van 12,7 miljoen dollar de maand voordien, meldden de Russische media RBC op basis van Chinese douanegegevens.