Zwitserland bevriest meer dan 5 miljard euro aan Russisch geld, maar dat is slechts het tipje van de ijsberg

Zwitserland heeft zo’n 5,75 miljard Zwitserse frank (5,62 miljard euro) aan Russische activa bevroren. Dat heeft het Zwitserse Staatsbureau voor Economische Zaken (SECO) bekend gemaakt. Volgens regeringsbronnen zal het bevroren Russische kapitaal in Zwitserland de komende dagen nog verder oplopen.

“Vandaag kan ik voor de eerste keer een aanwijzing geven van het bedrag aan bevroren tegoeden”, zegt Erwin Bollinger, die namens het SECO op de sancties toeziet. “Het SECO is op de hoogte gebracht dat er tot op dit ogenblik sprake is van een totaalbedrag aan 5,75 miljard Zwitserse frank aan geblokkeerde tegoeden en activa.”

Tipje van de ijsberg

Het neutrale land geeft daarmee een eerste blik op de omvang van de sancties. Zwitserland zorgde enigszins voor verbazing toen het land besliste om mee toe te treden tot de westerse sancties tegen Rusland. Omwille van zijn neutrale politiek en de strikte discretie waarmee de banken in het land hun klanten beschermen, komt Zwitserlands toetreding tot de internationale sancties als een verrassende slag in het gezicht van de Russische oligarchen.

Ook omwille van het bankgeheim is Zwitserland in trek bij grootverdieners, die er een deel van hun vermogen verstoppen voor de belastingdiensten in hun thuisland. Vorige week berekende de Swiss Bankers Association al dat het totale Russische vermogen dat op Zwitserse bankrekeningen geparkeerd staat tussen 144 en 192 miljard euro zou schommelen. De huidige 5,75 miljard die bevroren werd, is dus slechts het tipje van de ijsberg.

“Het genoemde cijfer van meer dan 5 miljard frank is slechts een momentopname”, zegt Bollinger, “Aangezien er meerdere nieuwe meldingen blijven binnenkomen en de sanctielijst van de EU eventueel uitgebreid wordt, is het zeer waarschijnlijk dat dit bedrag nog verder zal toenemen.”

“Dit is geen visuitstapje”

Sommige critici zijn echter van mening dat de Zwitserse autoriteiten te traag te werk gaan. Private vermogens opsporen is een huzarenstuk en het SECO zou hier niet voldoende op zijn voorbereid. Aan Reuters laat Bollenger echter weten dat de autoriteiten voor zo’n klus “niet zomaar op een visuitstapje kunnen gaan en bij alle overheidsdepartementen materiaal kunnen verzamelen.”

Daarbovenop wijst Bollinger erop dat niet elke Russische cent in Zwitserland in aanmerking komt voor de sancties. “Niet elke Russische entiteit of individu op de sanctielijst heeft activa in Zwitserland. Omgekeerd geldt hetzelfde, want niet elke Rus die in Zwitserland vermogen bezit, staat op de sanctielijst.”

Ondertussen nemen de Russische oligarchen hun toevlucht tot landen die een “neutrale” politiek voeren. Zo zijn Israël en Turkije allebei al populaire bestemmingen geweest waar oligarchen de opties bekijken om delen van hun vermogen naartoe te verhuizen.

(mah)

Meer