Russische offshore rekeningen in Zwitserland lopen op tot 192 miljard euro

In het kader van de internationale sancties tegen Rusland, biedt Zwitserland de wereld een unieke kijk in de geldkluizen van zijn banken. Volgens schattingen van de Swiss Bankers Association (SBA) zouden Russische offshore rekeningen op Zwitserse banken goed zijn voor maximaal 250 miljard Zwitserse frank (192,1 miljard euro).

Zwitserland staat wereldwijd bekend om zijn enorm discrete bankenwereld. Aangezien de Zwitserse banken nauwelijks in hun boeken laten kijken door internationale autoriteiten, is het land een ware trekpleister geworden voor de rijksten om er hun vermogens veilig en wel te bewaren.

De oorlog in Oekraïne doet Zwitserland echter van spoor veranderen. Nadat het land zijn historische neutraliteit los liet en mee de zee in ging met de westerse sancties, gunt het nu ook een unieke blik achter de deuren van zijn banken.

Tussen 150 en 200 miljard Zwitserse frank van Russen

In het kader van de internationale sancties tegen de Russische oligarchen, heeft de SBA, de beroepsvereniging van de Zwitserse financiële instellingen, een schatting gemaakt van de Russische vermogens die op Zwitserse bankrekeningen geparkeerd staan.

Volgens de SBA zou dat tussen de 150 en 200 miljard Zwitserse frank (tussen de 144,4 en 192,1 miljard euro) bedragen. Het is niet uitgesloten dat het werkelijke bedrag nog een stuk hoger ligt.

Om met de sancties de Russische oligarchen doelgericht in hun portefeuille te kunnen treffen, hebben overheden wereldwijd verschillende autoriteiten de opdracht gegeven om de precieze vermogens van de Russische miljardairs na te gaan. Vaak zijn die activa namelijk verborgen achter fiscale achterdeurtjes, liggen ze verspreid over de hele wereld in belastingparadijzen of staan ze op de naam van een stroman.

Daarom is het bijzonder moeilijk om in te schatten hoe rijk de oligarchen werkelijk zijn, en waar hun eigendommen precies liggen. Het is uitzonderlijk dat Zwitserland controleurs bijstaat in zulke onderzoeken.

Klein aandeel

Volgens analisten moet het aandeel van wat de Russische oligarchen op Zwitserse rekeningen hebben staan, niet overdreven worden. “De activa van Russische klanten schommelt waarschijnlijk in de buurt van een laag ééncijferig percentage in de totale buitenlandse activa die op de Zwitserse banken gestort staan”, zegt de SBA aan Reuters.

Volgens analisten zouden de verliezen die de Zwitserse banken dreigen te lijden door alle vermogens – inclusief de schulden – van hun Russische klanten te bevriezen, al bij al beperkt blijven.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20