Zwijndrecht stelt 3M in gebreke en eist uitgebreid onderzoek van Vlaamse overheid

De gemeente Zwijndrecht stelt 3M in gebreke voor de PFAS-vervuiling. De Amerikaanse chemiereus moet zich binnen de twee weken engageren om de schade voor Zwijndrecht en zijn inwoners te vergoeden, of er komt een strafklacht met burgerlijke partijstelling. Dat heeft burgemeester Andre Van de Vyver (Groen) donderdag aangekondigd op een persconferentie.

Tijdens de zomer werd het bloed van 796 omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht onderzocht op de aanwezigheid van dertien verschilleden types PFAS, waaronder PFOS. 59 procent van de deelnemers had een PFOS-waarde die vanuit gezondheidskundig standpunt te hoog ligt.

“3M wimpelt verantwoordelijkheid af”

Mensen die dichter bij de 3M-fabriek wonen, hadden doorgaans hogere waarden, net als wie eieren van eigen kippen eet en grondwater gebruikt.

Amper 9 procent van de mensen die getest werden hadden een “veilige” hoeveelheid PFAS in hun bloed.

Zwijndrecht eist nu dat 3M zich engageert om alle kosten die voortvloeien uit de verontreiniging te dragen. “We stellen ze in gebreke voor alle geleden schade vandaag en in de toekomst”, zei eerste schepen Steven Vervaet (Groen). “3M wimpelt al de hele tijd zijn verantwoordelijkheid af. Nu kan het die wél nemen.”

Omgevingsinspectie

De gemeenste wil ook garanties dat de Vlaamse overheid een deel van de kosten zal dragen. “Onze inwoners zijn heel bezorgd over de bloedresultaten”, zegt burgemeester Van de Vyver. “Het is niet meer dan logisch dat het onderzoek uitgebreid wordt zodat iedereen zijn individuele situatie kent.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dreigde deze week om de productie van PFAS in de 3M-fabriek in Zwijndrecht stil te leggen. 3M moet daarom vandaag in de hoorzitting van de Omgevingsinspectie duidelijkheid verschaffen over de uitstoot via de lucht en aantonen dat het de buurtbewoners niet aan extra PFAS blootstelt.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20