3M in beroep tegen strengere milieunormen

Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen om de milieuvoorwaarden voor zijn fabriek in Zwijndrecht te verstrengen. Dat meldt persagentschap Belga.

“Grote rechtsonzekerheid”

Donderdag verstrengde de deputatie de lozingsnormen voor het chemiebedrijf. De nieuwe normen gelden meteen. Voor PFOS, de vervuilende stof die tot ver in de omgeving van 3M verspreid blijkt, werd de lozingsnorm verstrengd van 30 µg/l (microgram per liter) afvalwater naar nog slechts 1 microgram. Diezelfde norm geldt voortaan ook voor PFOA en PFOSA.

Het bedrijf gaat in beroep tegen deze beslissing aangezien ze geen overgangsperiode biedt waarbinnen 3M aan de voorwaarden kan voldoen. De regelgeving wordt volgens 3M niet correct toegepast omdat ze voor één individueel bedrijf geldt. Die werkwijze creëert “grote rechtsonzekerheid voor vele bedrijven in België”, klaagt 3M aan.

Samenwerking met de overheid

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat het wil samenwerken met de overheid om de PFAS-lozingen “op lange termijn significant te verminderen”. Geavanceerde filtertechnieken vergen tijd om te installeren, luidt het. “Complexe productieprocessen kunnen niet als een lichtknop aan en uit worden gezet. We willen graag onze technologie delen met de overheid en goedkeuring krijgen om bepaalde zuiveringstechnologieën te implementeren.”

Dinsdag om 11.15 uur organiseert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een infosessie om de resultaten voor te stellen van een bloedonderzoek bij een kleine 800 omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of er wel of niet sprake is van zorgwekkende waarden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20