Zweden worstelt met dodelijk probleem: het aantal schietmoorden is er tweeënhalf keer zo hoog als in de rest van de EU

In de afgelopen 15 jaar was het aantal dodelijke schietpartijen in Zweden het hoogste van Europa, zo blijkt uit een recent rapport van de Zweedse Nationale Raad voor Misdaadpreventie.

  • Klara Hradilova-Selin, onderzoeker bij de raad, analyseerde gegevens van Eurostat en de Wereldgezondheidsorganisatie over 22 Europese landen en schatte dat Zweden tussen 2014 en 2017 op de tweede plaats kwam na Kroatië.
  • Maar in 2018 wezen voorlopige gegevens erop dat Zweden naar de eerste plaats was gestegen. De meeste slachtoffers zijn mannen tussen 20 en 29 jaar. Het aantal schietmoorden in Zweden is tweeënhalf keer zo hoog als het Europese gemiddelde, weet The Economist.
  • Vorig jaar werden in het land met 10,3 miljoen inwoners meer dan 360 incidenten met vuurwapens geregistreerd, waarbij 47 doden en 117 gewonden vielen, weet The Guardian.

Knokpartij voor de diefstal van een bromfiets

Eind mei begon een menigte van een honderdtal jonge mannen, de meesten van Afrikaanse of Midden-Oosterse minderheden, te vechten op een plein in Hjällbo, een voorstad van Gotenburg, de tweede grootste stad van Zweden. Leden van rivaliserende bendes schijnen de knokpartij te zijn begonnen voor de diefstal van een bromfiets.

Twee dagen later werd een man in een nabijgelegen kruidenierswinkel in het achterhoofd geschoten, vermoedelijk als wraakactie voor de bendestrijd. Vervolgens werd een politieagent in Biskopsgarden, een andere buitenwijk van de stad, doodgeschoten. Een paar dagen later werd een man vermoord in een kapperszaak in Frolunda, weer een andere voorstad.

Aan deze ellendige geweldreeks had vorige week nog de dood van twee jonge kinderen kunnen worden toegevoegd. De kinderen waren in het kruisvuur van weer een bendeschietpartij terechtgekomen – maar gelukkig hebben ze het overleefd. Dit gebeurde in Visattra, aan de rand van Stockholm, de hoofdstad.

Gettovorming

Dergelijk geweld wordt steevast aangewakkerd door onenigheid tussen werkloze, aan drugs verslaafde jonge mannen en de politie. Recente immigranten, onder wie veel Somaliërs, zijn er niet in geslaagd te integreren.

De Syrische migrantencrisis van 2015 heeft geleid tot meer gettovorming. In Hjällbo is 70 procent van de bewoners in het buitenland geboren. Velen van hen, vooral jonge mannen, schrapen de eindjes aan elkaar met een uitkering en via de zwarte markt. Schietpartijen zijn voor bendes een gebruikelijke manier geworden om hun geschillen te beslechten.

Sommige analisten wijten overmatige centralisatie in het afgelopen decennium ook aan het dalende aantal politieagenten in de straten van de grimmigere voorsteden van Zweden, ondanks hogere aantallen in het algemeen. In sommige wijken waar immigranten een prominente plaats innemen, is de buurtpolitie uiteengevallen, waardoor dodelijke bendes de overhand hebben gekregen. In 1980 loste de politie van Gotenburg 80 procent van alle moorden op. Tegenwoordig is dat nog maar 20 procent.

(bzg)

Lees ook: Nieuwe moslimpartij in Zweden lonkt naar Turkse gemeenschap

Meer