Zweden kondigt enorme vondst zeldzame aardmetalen aan: gamechanger voor elektrische auto in Europa?

Volgens het mijnbouwbedrijf LKAB zit er voor ruim 1 miljoen ton aan zeldzame aardmetalen in de grond van Noord-Zweedse stadje Kiruna, waar al ruim een eeuw een grote ondergrondse mijn uitgebaat wordt. De Zweedse energieminister Ebba Busch is dolenthousiast.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie voert de forcing voor elektrische auto's, maar critici vrezen dat Europa voor de nodige zeldzame aardmetalen heel erg afhankelijk wordt van China. Mocht Europa echter een eigen bron voor aardmetalen hebben, verandert dat de geopolitieke verhoudingen dramatisch.

In het nieuws: klaroengeschal vanuit Zweden. Het lokale mijnbouwbedrijf LKAB zegt voor 1 miljoen ton aan zeldzame aardmetalen gevonden te hebben in de ertslagen van Per Geijer, nabij de mijn van Kiruna.

"Dit is de grootste bekende afzetting van zeldzame aardelementen in ons deel van de wereld", verklaarde topman Jan Moström bij de presentatie. "Het kan een belangrijke bouwsteen worden voor de productie van de kritieke grondstoffen die absoluut cruciaal zijn voor de groene transitie."

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20