Zweden gaat meeste resterende coronamaatregelen opheffen

Zweden heeft aangekondigd dat het met ingang van deze maand de meeste van zijn resterende COVID-19-beperkingen zal opheffen, aldus een nieuwsbericht.

Waarom is dit belangrijk?

Zweden gold tijdens de pandemie als het land van de vrijheid. Maar voor absolute vrijheid van coronabeperkingen is het toch nog even wachten. Niet alle Zweedse restricties verdwijnen immers eind september. Zo worden bepaalde naties nog tot de toegang tot het Zweedse grondgebied ontzegd op basis van hun coronacijfers.

In een aankondiging van de Zweedse regering staat dat de beperkingen voor openbare gelegenheden zoals restaurants, theaters en stadions op 29 september zullen worden opgeheven.

Aangezien de meeste volwassenen gevaccineerd zijn, is Zweden begonnen met het versoepelen van enkele beperkingen tijdens een zomerstop in de pandemie. Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona is de afgelopen weken in het land laag gebleven.

Vaccinatiepaspoorten

Vaccinatiepaspoorten, die worden ingevoerd in verschillende Amerikaanse steden, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Israël en in andere gebieden, zouden in de toekomst verplicht kunnen worden gesteld voor “grote openbare bijeenkomsten”, aldus de regering. Er zullen uitzonderingen worden gemaakt voor kinderen onder de 16 jaar en voor personen die om medische redenen niet mogen worden gevaccineerd.

“Het voorstel houdt in dat eventuele beperkingen voor openbare bijeenkomsten en openbare evenementen met 15.000 of meer deelnemers niet van toepassing zijn als het systeem van vaccinatiecertificaten wordt gebruikt,” aldus de verklaring. “Dit betekent dat de organisator niet verplicht is het aantal deelnemers te beperken in lokalen en afgebakende gebieden of ruimten waarover de organisator beschikt indien er beperkingen dienaangaande bestaan.”

Aanbevelingen over “thuiswerken zullen worden geschrapt en een geleidelijke terugkeer naar de werkplek kan beginnen,” zei de regering. “Degenen die symptomen hebben, moeten thuis blijven en zichzelf testen, en werkgevers moeten dan het thuiswerk vergemakkelijken.”

Israël

Enkele dagen eerder kondigde de regering aan dat zij reizigers uit Israël, dat een van de hoogste vaccinatiepercentages ter wereld heeft, de toegang tot Zweden zou ontzeggen vanwege een sterke stijging van het aantal gevallen in het land. Zweden verbood ook de toegang van burgers uit de Verenigde Staten, Kosovo, Libanon, Montenegro en Noord-Macedonië.

Volgens het persbericht van de Zweedse regering werd het reisverbod voor Israël, de Verenigde Staten en de andere landen op 6 september ingevoerd.

De sterke toename van het aantal besmettingen is de reden waarom Israël en de andere landen van de vrijstelling van het reisverbod werden gehaald, zei minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg.

Hoewel Israël een van de meest gevaccineerde landen tegen corona is, zijn de gevallen aanhoudend gestegen. Het zevendaagse gemiddelde van de kleine natie voor COVID-19 besmettingen op maandag was meer dan 1.000 per 1 miljoen mensen, dat is het dubbele van de aantallen gezien in de VS en het Verenigd Koninkrijk, zegt Our World in Data, een dataproject van Oxford University.

In Denemarken, een andere Scandinavische natie, worden dan weer aanstaande vrijdag de laatste coronamaatregelen overboord gegooid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20