Zuid-Koreaans zelfvertrouwen: Samsung lanceert dure productlijn in gekrompen smartphonemarkt

Samsung lanceerde woensdag een reeks nieuwe smartphones en een aangepaste slimme horloge. Met dit offensief wil de Zuid-Koreaanse techgigant concurrenten Apple en Huawei bijbenen, in een smartphonemarkt die nog aan het bekomen is van de coronaschok.

Vorige week charmeerde de Zuid-Koreaanse techgigant investeerders met sterke kwartaalresultaten. Vandaag probeert het de consumenten terug te winnen door een nieuwe productlijn voor te stellen.

Specs

Het is een gewaagde zet van Samsung om op dit moment zo’n dure versie van zijn vlaggenschip uit te brengen. Voor een basisversie van de nieuwe Galaxy Note 20 zal u een slordige 1049 euro moeten neertellen, hij ligt in de winkels vanaf 21 augustus.

Voor die prijs krijgt u een mobiel toestel met een groter scherm (6,7 inch of 17 cm), 5G-connectiviteit, en nieuwe invoermogelijkheden met de S-Pen-stylus. Bovendien krijgen eigenaars van de Note 20 toegang tot meer dan 100 console- en pc-games via een koppeling met de Xbox-cloudservice van Microsoft.

Staalharde concurrentie

De prijzige gadgets worden gelanceerd in een globale economie die volledig lamgeslagen is door de pandemie. Toegegeven, dat was ook het geval toen Samsung de allereerste Galaxy-smartphone aan de wereld voorstelde, in volle financiële crisis in 2009.

De smartphone-afdeling van het Zuid-Koreaanse concern heeft de huidige recessie al bij al goed doorstaan. Het bedrijf bespaarde op marketing, waardoor het winstgevend bleef ondanks de dalende verkoop. De nieuwe productlijn moet die verkoopcijfers nu opnieuw opkrikken.

Samsung is namelijk niet langer het best verkopende smartphonemerk ter wereld. Die status verloor het tijdens het tweede kwartaal aan Huawei. Tijdens de crisis opteerden veel consumenten voor de goedkopere toestellen van de Chinese fabrikant. Al moet gezegd zijn dat het succes van Huawei hoofdzakelijk te danken is aan de binnenlandse verkoop.

Ook Apple zal naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar zijn 5G-iPhone lanceren. Er komt ook druk vanuit de lagere prijsklasses. Met de OnePlus Nord en de Google Pixel 4a bieden twee alternatieve spelers in het smartphonelandschap degelijke 5G-toestellen aan (de Pixel 4a is binnenkort 5G-compatibel) voor minder dan de helft van de prijs van Samsungs nieuwste worp.

Samsung legde flexibiliteit en veerkrachtigheid aan de dag tijdens de zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar in een smartphonemarkt die meer dan een vijfde kleiner is dan vorig jaar, komt het gevaar voor Samsung van buiten: de staalharde concurrentie van andere electronica-fabrikanten.

Meer