Zuid-Korea legt shorters aan banden om markten te beschermen tegen coronavirus

Zuid-Korea heeft dinsdag de regels voor short-selling drastisch aangescherpt voor de komende drie maanden, meldt persagentschap Reuters. Gisteren zag de plaatselijke beursregulator een recordbedrag verdampen door de beleggingstechniek, waarbij men speculeert op dalende beurskoersen.

Vanaf 11 maart kunnen effecten die een plotse bovenmatige stijging zien in short-selling transacties, die dag niet meer verder geshort worden.  

Aandelen in de belangrijke KOSPI-index die vijf procent of meer dalen en plots drie keer meer short-selling transacties zien dan de voorgaande 40 dagen, zijn onderworpen aan de nieuwe regel.

Geleidelijk aan zullen de regels ook ingevoerd worden voor nog een breder gamma aan effecten, zo maakt de regulator bekend.

What’s in a name?

Door te shorten kunnen beleggers bij dalende koersen winst maken. De shorter verkoopt effecten die hij heeft geleend en hoopt vervolgens dat de koers daalt. Als de koers daalt, kan hij de effecten tegen een lagere koers kopen en teruggeven aan degene bij wie hij de aandelen leende. Short sellers gaan ervan uit dat de aandelen die ze verkopen in prijs zullen dalen.

Maandag zakten de aandelen in Seoul met meer dan vier procent. Buitenlandse beleggers verkochten daarbij voor een recordbedrag van 1,313 biljoen won (1 miljard euro) aan effecten vanop de voornaamste tabel.

De aangekondigde aanval tegen short-selling heeft de paniek op de markten enigszins gekalmeerd. Op dinsdag sloot de KOSPI-index af met 0,4 procent winst.

De Zuid-Koreaanse viceminister van Financiën liet weten dat de overheid ‘alles uit de kast zal halen’ om de marktvolatiliteit te beheersen. Hij voegde eraan toe dat de regering ook maatregelen zal treffen als er eenzelfde kuddegedrag op de valutamarkt wordt waargenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20