Het parlement van Zuid-Korea heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat beperkingen oplegt aan het betalingsbeleid van Google en Apple. Ontwikkelaars en uitgevers die hun producten aanbieden via de digitale winkels van de techreuzen moet doorgaans een fikse commissie betalen op hetgeen ze verkopen. Het Aziatische land treedt nu op tegen dergelijke praktijken.
Zuid-Korea keurt wet goed die betalingsbeleid van Apple en Google aan banden legt
Waarom is dit belangrijk?
Bedrijven die hun producten aanbieden via de digitale winkels van Google en Apple moeten een commissie betalen op de verkopen. Zo is er bijvoorbeeld een juridische strijd aan de gang tussen Apple en Epic Games omdat de gameontwikkelaar een eigen betalingssysteem lanceerde in de populaire game Fortnite om zo geen commissie te betalen aan Apple. Epic Games had daarvoor Apple al beschuldigd van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. De techgigant op zijn beurt verwijderde de apps van Epic Games uit de app store, "omdat de actie van Epic Games verboden was volgens de gebruiksvoorwaarden."De wet is nog niet van kracht. Eerst moet het wetsvoorstel nog getekend worden door de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Dat lijkt slechts een formaliteit want zijn partij is een grote voorstander van het voorstel. Dankzij de nieuwe wet zal het voor ontwikkelaars en uitgevers mogelijk zijn om hun gebruikers via een ander platform te laten betalen voor hun digitale producten. Daarmee kunnen ze ontsnappen aan de fikse commissie die ze moeten betalen aan de techgiganten. Apple hanteert bijvoorbeeld een commissietarief van maar liefst 30 procent.
Zuid-Korea is daarmee het eerste land in de wereld die optreedt tegen de machtspositie die Apple en Google met hun appwinkels hebben.
“Risico op fraude”
Volgens een woordvoerder van Apple zal de nieuwe Zuid-Koreaanse wet “gebruikers die digitale goederen via andere kanalen kopen, blootstellen aan het risico op fraude, hun privacybescherming ondermijnen en het moeilijk maken om hun aankopen te beheren.”
Een woordvoerder van Google zei in een reactie aan CNBC dat de servicekosten “helpen Android gratis te houden, zodat ontwikkelaars met behulp de nodige tools en platformen toegang krijgen tot miljarden consumenten over heel de wereld.”
“We zullen nadenken over hoe we aan deze wet kunnen voldoen en toch een model kunnen behouden dat een kwalitatief hoogstaand besturingssysteem en app-winkel ondersteunt”, aldus de woordvoerder. “We zullen de komende weken meer informatie geven.”
Een precedent?
Het wetsvoorstel is volgens Yonhap News in augustus bij het parlement ingediend. Volgens het persagentschap Reuters moet de nieuwe wet voorkomen dat exploitanten van app-winkels met een dominante positie app-ontwikkelaars betalingssystemen opdringen en app-beoordelingen “op ongepaste wijze” vertragen of blokkeren. De wet geeft de Zuid-Koreaanse regering ook de bevoegdheid om te bemiddelen bij geschillen over betalingen, annuleringen en terugbetalingen op de appmarkt.
Zal dit een precedent vormen voor andere landen? Analist Guillermo Escofet van analistenbureau Omdia sluit dat zeker en vast niet uit. “Wetgevers en procesadvocaten in Noord-Amerika en Europa onderzoeken ook de factureringsregels van de appstores, en de overheersende politieke stemming is vijandig geworden tegenover de enorme hoeveelheid macht die in handen is van de grote techbedrijven”, zei hij in een reactie aan Bloomberg.
Lees ook:
- Consumenten besteedden in App Store van Apple bijna het dubbele van Google Play
- Australië overweegt strengere regelgeving voor de digitale betaaldiensten van Apple, Google en WeChat
(bzg)