Zuid-Korea houdt 9 Boeing-vliegtuigen aan de grond

Opnieuw kopzorgen voor Boeing: Zuid-Korea houdt 9 vliegtuigen van het type 737 Next Generation aan de grond. De toestellen vertonen scheuren die dringend herstelling vereisen.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Transport maakte dat vrijdag bekend. Begin deze maand had de Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartwaakhond, vliegtuigmaatschappijen aangeraden om alle toestellen van dat type te inspecteren. Wereldwijd kwam er een controle op 810 toestellen, waarvan 38 problemen vertoonden.

In Zuid-Korea nam men 42 toestellen onder de loep. Van die vliegtuigen moeten er nu 9 aan de grond blijven. Het merendeel (5) van de toestellen in kwestie behoort tot de vloot van Korean Air. Die vliegtuigmaatschappij heeft in totaal 18 737 New Generation-toestellen.

Winst en omzet in vrije val

Het gaat hier voor de duidelijkheid niet om het type Boeing 737 MAX. Die toestellen staan al een halfjaar aan de grond sinds 2 grote crashes in Indonesië en Ethiopië. 346 mensen kwamen daarbij om het leven. De Europese luchtvaartautoriteiten vermoeden dat de 737 MAX volgend jaar opnieuw toelating krijgt om te vliegen.

Woensdag raakten de kwartaalcijfers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer bekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar halveerde de winst bijna, naar 1,2 miljard euro. Daarnaast kreeg de omzet zware klappen, die daalde met meer dan 20 procent. Dat komt omdat Boeing de 737 MAX-toestellen niet kan afleveren en vliegtuigmaatschappijen pas betalen na de levering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20