Zuid-Korea hoopt op Amerikaanse steun voor bouw nucleaire duikboot

Wanneer Lee Jae-myung president van Zuid-Korea zou worden, zou hij steun zoeken bij de Verenigde Staten voor de bouw van nucleaire duikboten. Dit zou het land in staat stellen om dreigingen uit Noord-Korea beter het hoofd te bieden. Bovendien zouden op die manier ook de vastgelopen gesprekken tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over denuclearisatie kunnen worden heropend.

Dat heeft Lee Jae-myung, de presidentskandidaat van de Zuid-Koreaanse regeringspartij, in een interview met het persbureau Reuters gezegd. De verkiezing staat gepland voor 9 maart volgend jaar.

Bewapening aartsvijand

Lee (57) zei dat hij de Verenigde Staten wil overtuigen om diplomatieke en technologische hulp te verstrekken voor de bouw van nucleaire duikboten, die gedurende langere periode geruisloos kunnen opereren.

De interesse in de bouw van nucleaire duikboten kadert in de strategie van het land om op de verdere bewapening van aartsvijand Noord-Korea te reageren. Noord-Korea heeft recent immers tests met een nieuwe raket gemeld en kondigde ook aan een nieuwe duikboot in gebruik te hebben genomen.

Lee verwees daarbij naar de overeenkomst die Australië in september heeft gesloten in een partnership met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om een eigen onderzeeër met nucleaire aandrijving te bouwen. “Het is ook voor Zuid-Korea noodzakelijk eigen nucleaire duikboten te hebben”, merkte hij op.

Hij voegde eraan toe ervan overtuigd te zijn de Verenigde Staten te kunnen overtuigen om de gevraagde ondersteuning te verstrekken. Een mogelijke samenwerking terzake met Frankrijk of andere partijen, werd door Lee echter afgewezen.

Verkiezingen

Zuid-Korea heeft momenteel geen toelating voor de opwerking van gebruikte splijtstof. Dat staat in een nucleair pact dat het land met de Verenigde Staten heeft gesloten. De regering van huidig Zuid-Koreaans president Moon Jae-in heeft volgens een aantal bronnen tevergeefs Amerikaanse steun voor de bouw van nucleaire duikboten proberen te verwerven.

Lee Jae-myung is een voormalig gouverneur van de Zuid-Koreaanse provincie Gyeonggi. Hij werd in oktober door de regerende Democratische Partij als kandidaat-opvolger van Moon Jae-in naar voor geschoven.

Zijn grote tegenkandidaat is Yoon Suk-yeol van de People Power Party. Recent haalde Lee bij peilingen een groter aantal stemmen dan zijn rivaal.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20