Gratie verleend aan voormalig Zuid-Koreaanse president Park om “nationale harmonie” te bekomen

Zittend president Moon Jae-in pardonneerde vrijdag de in ongenade gevallen en controversiële Park Geun-hye.

In 2016 en 2017 zette een verstrekkend corruptieschandaal rond de voormalig Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye het land volledig op zijn kop. Park werd uiteindelijk afgezet en belandde achter de tralies. 

Vrijdag werd duidelijk dat huidig president Moon Jae-in de in ongenade gevallen Park gratie zal verlenen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Justitie liet weten dat Park zou worden opgenomen in een lijst van personen die een speciale amnestie zouden verkrijgen om de “nationale harmonie” van het land te bewaren.

“We moeten de pijn van het verleden overwinnen en vooruitgaan naar een nieuw tijdperk”, zei president Moon in een verklaring over de pardonnering. “Dit is het moment om de krachten te bundelen om aan de toekomst te werken, in plaats van ruzie te maken over het verleden”.

Moon voerde ook aan dat de gezondheid van Park aanzienlijk achteruit gegaan was sinds de laatste vijf jaar die de vrouw doorbracht achter de tralies. De nu 69-jarige Park zat een celstraf van 22 jaar uit. Het grootste deel van de laatste vijf jaar bracht Park echter door in het ziekenhuis. Park zou verschillende gezondheidsklachten hebben en ook psychologische ondersteuning nodig hebben.

Dictatorsdochter

De pardonnering van Park zal wellicht grote gevolgen hebben voor de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea, die volgend jaar in maart zullen doorgaan. Het land is namelijk zwaar verdeeld over het nalatenschap van mevrouw Park.

Park Geun-hye is de dochter van de voormalige Zuid-Koreaanse dictator Park Chung hee, die in 1979 vermoord werd. De familie Park wordt veracht door de liberale partij van het land, die in de jaren 80 timmerde aan de installatie van een democratie. Er zijn echter nog verschillende conservatieven die goede herinneringen hadden aan de dictatuur en menen dat het bewind heeft geleid tot de enorm snelle economische ontwikkeling van Zuid-Korea.

Politieke tegenstanders in de gevangenis smijten

Park, de eerste en voorlopig enige vrouwelijke president van Zuid-Korea, werd in 2016 afgezet als president na maandenlange protesten. In 2017 werd ze gevangen gezet op beschuldigingen van machtsmisbruik en omkoping.

Het is in Zuid-Korea niet ongebruikelijk dat politieke tegenstanders elkaar naar de gevangenis sturen. Het is dus opmerkelijk dat Park, een conservatieve denker, uiteindelijk werd gepardoneerd door de liberale politicus Moon Jae-in. 

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze beslissing zullen zijn voor de presidentsverkiezingen. Volgens de huidige peilingen is er sprake van een nek-aan-nekrace tussen de liberale Lee Jae-myung en de conservatieve Yoon Seok-youl.

(am)

Meer