Zuid-Korea lanceert eerste zelfgemaakte ruimteraket

Zuid-Korea heeft zijn eerste in eigen land geproduceerde ruimteraket gelanceerd. De raket, genaamd Nuri, steeg op van Goheung, 700 kilometer ten zuiden van Seoel en bereikte de gewenste hoogte, maar slaagde er niet in een dummysatelliet in een baan om de aarde te brengen.

De raket Nuri schoot donderdag omhoog in een wolk van rook terwijl en tv-commentator zei: “Het lijkt alsof het zonder problemen de lucht in vliegt …” De ontwikkeling van het ruim 47 meter lange ruimtetuig  heeft ongeveer tien jaar geduurd en zo’n 2 biljoen won (1,4 miljard euro) gekost.

Brokstukken

De minister van Wetenschap van Zuid-Korea Lim Hyesook zei dat de eerste en tweede fase van de Nurilancering correct waren verlopen.

Maar volgens de lanceringsgegevens was de motor van de raket in een derde fase na 475 seconden, ongeveer 50 seconden korter dan gepland, voortijdig doorgebrand. Daardoor kreeg de lading, de dummysatelliet, niet genoeg snelheid om zich in een baan om de aarde te stabiliseren.

Ambtenaren van het Korea Aerospace Research Institute, de ruimtevaartorganisatie van het land, zeiden dat brokstukken van de lading ergens in de wateren ten zuiden van Australië terecht zouden zijn gekomen. Het instituut was van plan om binnenkort een inspectiecommissie bijeen te roepen om te analyseren wat er mis ging en om aanpassingen uit te stippelen voor de volgende testlancering van de raket.

“Uitstekende prestatie”

De lancering, die om 17.00 uur plaatselijke tijd (10.00 uur in België) plaatsvond, was met een uur uitgesteld omdat ingenieurs meer tijd nodig hadden om de kleppen van de raket te onderzoeken. Er was ook bezorgdheid dat sterke wind en andere omstandigheden een succesvolle lancering in de weg zouden staan.

De volledige doelstelling van de lancering werd dus niet bereikt. Toch zijn de Zuid-Koreanen tevreden met de testrun van vandaag. Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die de lancering ter plaatse bijwoonde, beschreef de test nog steeds als een “uitstekende prestatie” die het land een stap verder brengt in zijn streven naar een satellietlanceerprogramma.

Het land is van plan om tot 2027 nog vier lanceringen van de Nuri uit te voeren om de betrouwbaarheid van het toestel te vergroten, volgens het Korea Aerospace Research Institute.

SpaceX

De sector van satellietlanceringen is steeds meer het domein van privébedrijven, met name SpaceX van Elon Musk, dat onder meer de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Zuid-Koreaanse leger tot zijn klanten mag rekenen.

Toch zei een deskundige dat een succesvolle lancering van de Nuri Zuid-Korea “oneindig” veel mogelijkheden biedt. “Raketten zijn het enige middel waarover de mensheid beschikt om de ruimte in te gaan”, vertelde Lee Sang-ryul, de directeur van het Korea Aerospace Research Institute, aan de lokale krant Chosun Biz.

(NS)

Meer