Zuid-Korea bouwt eigen Iron Dome, geïnspireerd door Israël

Vorige maand onderschepte het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome flink wat raketten die op Israël werden afgevuurd door Hamas. Zuid-Korea was onder de indruk en besloot een soortgelijk raketschild te bouwen.

Op maandag heeft Zuid-Korea een cruciale stap gezet in de richting van de bouw van een eigen raketafweersysteem, zo schrijft de Korea Times. Het comité voor defensieprojecten, voorgezeten door minister van Defensie Suh Wook, heeft groen licht gegeven voor het project dat 2,89 triljoen won (2,15 miljard euro) zal kosten.

Het systeem is bedoeld om Zuid-Korea te beschermen tegen mogelijke aanvallen van zijn noorderbuur.

“Dit project moet ons een afweersysteem opleveren, met onze eigen technologieën, om vijandelijke bedreigingen met langeafstandsartillerie beter tegen te kunnen gaan, om zo centrale faciliteiten en militaire en veiligheidsinfrastructuur te beschermen”, zei de Defence Acquisition Program Administration (DAPA) in een verklaring.

Zoals Israël, maar dan beter

Officieel is Zuid-Korea al sinds de Koreaanse Oorlog in het begin van de jaren vijftig in oorlog met Noord-Korea. Volgens Seoel heeft Pyongyang ongeveer 1.000 artilleriewapens opgesteld langs de militaire demarcatielijn tussen de twee landen. Sommige daarvan vormen een directe bedreiging voor de hoofdstad, met zijn 10 miljoen inwoners, en andere grootstedelijke gebieden. De Zuid-Koreaanse autoriteiten willen daarom beter voorbereid zijn.

Het Zuid-Koreaanse antiraketsysteem zal gebaseerd zijn op het Israëlische Iron Dome-systeem, dat al tien jaar operationeel is en vorige maand tijdens de gevechten met Hamas opnieuw zijn doeltreffendheid aantoonde. Het detecteert, identificeert en vernietigt inkomende bedreigingen zoals korteafstandsraketten, artilleriegranaten en onbemande luchtvaartuigen. Al zal Zuid-Korea zijn systeem afstemmen op zijn vijand en diens specifieke capaciteiten.

“Iron Dome reageert op raketten die sporadisch worden afgevuurd door militante groeperingen, zoals Hamas en ongeorganiseerde troepen. Sommige delen van het systeem zullen gelijkenissen vertonen (met de Iron Dome van Israël, red.), maar wat we zullen bouwen is ontworpen om de langeafstandswapens van Noord-Korea te onderscheppen, wat een hoger technologieniveau vereist gezien de huidige veiligheidssituatie”, zei DAPA-woordvoerder Suh Yong-won op een persconferentie.

Zuid-Korea begint volgend jaar aan de bouw van het raketafweersysteem. Die zou tegen 2035 operationeel moeten zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20