Zuid-Afrika bant alcohol (opnieuw) om Covid-19 te verslaan

Nu het aantal coronagevallen opnieuw stijgt, geldt er opnieuw een alcoholverbod in Zuid-Afrika. De regering herhaalt zo een bekend trucje, want tussen april en juni was er al eens verbod.

Met de nieuwe ban wil president Ramaphosa de druk op de ziekenhuizen en de gezondheidszorg verlichten. ‘De meeste mensen hebben actie ondernomen om de verspreiding in te dijken, maar er zijn nog steeds mensen die zonder enige verantwoordelijkheid en respect handelen. Er zijn mensen die feestjes georganiseerd hebben en sommigen blijven zonder mondmasker rondlopen in drukke ruimtes’, zei hij.

Naast het verbod op verkoop van alcohol moeten Zuid-Afrikanen ook een mondmasker dragen en geldt er een avondklok van 21.00 uur tot 04.00 uur. Deze opperste staat van paraatheid blijft alvast tot 15 augustus in voege.

Minder moorden en overvallen

Het land kent al langer een problematiek van overmatig alcoholgebruik. Studies hebben al meermaals aangetoond dat alcohol er een belangrijke factor is bij misdaden, verkrachting en aanranding. Volgens de autoriteiten daalde het aantal roofovervallen met 80 procent, als gevolg van de eerste ‘drooglegging’. Vergeleken met een jaar eerder daalde het aantal moorden van 326 naar 94. Al heeft de strenge lockdown met politiebewaking daar ook een verdienste.

In Zuid-Afrika zijn er ruim 276.000 gevallen vastgesteld en meer dan 4.000 mensen overleden door Covid-19. Volgens ramingen van de overheid zal dat aantal stijgen tot maar liefst 50.000 tegen het einde van het jaar. President Ramaphosa vreest ook voor een ‘serieus’ tekort aan zorgpersoneel, zoals verplegers en dokters. Er zouden 12.000 extra zorgverleners nodig zijn om de coronacrisis de baas te kunnen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20