Het optreden van Zuhal Demir (N-VA) in De Zevende Dag ging niet onopgemerkt voorbij.
- “Onze Vlaamse leeuwin”, zo werd ze op het N-VA-congres in Gent nog genoemd: Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Omgeving, die in eigen rangen uiterst populair blijft, en in Limburg hoopt om een goede score te halen als lijsttrekker.
- Vanuit Gent moest Demir zondag live in debat over landbouw, met twee tegenstanders in de studio in Brussel: Chris Janssens (Vlaams Belang) en Jo Brouns (cd&v). De ene fractieleider, de andere minister, en uiteraard beiden ook de kopstukken in Limburg voor hun partij.
- “Het stikstofprobleem is een ziekte. En de oplossing van de cd&v-dokter is de patiënt wijs maken dat er wel degelijk een probleem is, maar dat je er niet echt iets kan doen, en dat gewoon moet negeren”, zo ging Demir in de aanval, over stikstof, met de twee tegenstanders op verplaatsing. “En de Vlaams Belang-dokter die gaat gewoon verder, die ontkent dat er zelfs een ziekte is, en dat het probleem verzonnen is door Europese complotisten.”
- Maar dat Demir daarbij telkens maar naar een papiertje leek te kijken, dat voor haar lag, creëerde een uiterst vreemd beeld, wat Janssens ook opmerkte: “Ze is gewoon aan het aflezen”, zo sneerde die. Achteraf gaf Demir toe dat het niet haar gelukkigste moment was, “er lagen cijfers voor haar op tafel, en ze raakte afgeleid door er naar te kijken”, zo was te horen als uitleg.
- Het Belang en cd&v haalden zo in elk geval in de perceptie de bovenhand. “Heel het beleid van Vlaanderen tot België en de Europese Unie, het is gewoon de landbouwers het leven onmogelijk maken. (…) Er was zelfs geen groene partij nodig om een groen-rood pestbeleid uit te voeren, dat deed minister Demir. Zij voerde gewoon het partijprogramma van Groen uit”, zo beukte Janssens op de N-VA in.
- “Er is inderdaad een gebrek aan vertrouwen. Een boer vandaag heeft schrik. We moeten opnieuw een open ruimte-pact maken, tussen landbouw en natuur. Maar je hebt geen Vlaamse subsidies nodig om landbouwgrond aan te kopen, voor andere doeleinden dan landbouw”, zo herhaalde Brouns nog even de harde lijn voor cd&v. Die dwong in de huidige Vlaamse regering af dat er een voorlopig verbod is op het aankopen van landbouwgronden door natuurverenigingen, als dat met subsidies is. Dat voorlopig verbod moet permanent worden, zo stelde Brouns.
- “Dat geldt ook voor Natuurpunt, je gaat toch geen landbouwgronden kopen om er iets anders mee te doen?” Zo blijft cd&v de confrontatie zoeken met de natuurvereniging met 130.000 leden, die de afgelopen jaren steeds meer gronden kocht om tot natuur om te vormen. Natuurpunt wees er al eerder op dat het enkel inferieure gronden koopt, tegen 2 à 3 euro per vierkante meter, terwijl echte landbouwgrond tegen 10 euro gaat. Vaak zijn de boeren blij om van die stukken af te zijn.