Demir hoeft geen Vlaams minister-president te worden

Er moet niet in de richting van ontslagnemend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gekeken worden om een nieuwe Vlaams minister-president te zoeken. Dat zei ze afgelopen zaterdag zelf.

Gehoord: Demir zou haar regeringswerk graag “op een of andere manier voortzetten”.

  • Dat vertelde Demir zaterdag in De Ochtend op Radio 1. “Wat ik voor de verkiezingen heb gezegd, zal ik ook erna zeggen. Ik heb toen in alle interviews en ook in mijn boek gezegd: wie een kandidatuur zoekt voor het minister-presidentschap, is eraan voor de moeite”.
  • Of ze dan graag minister van Omgeving wil blijven of een andere bevoegdheid wil, daar ging ze niet op in. Het moet nu “vooral om de inhoud gaan”, klonk het, en dus wilde ze het niet hebben over ministerposten.
  • Ook federaal heeft Demir niets verloren, ze wil op het Vlaamse niveau blijven werken. Het partijvoorzitterschap van de N-VA, wat nog altijd op de schouders van Bart De Wever rust laat ze ook aan zich voorbijgaan als het zover zou komen.

Nog even meegeven: De Wever naast federaal ook Vlaams informateur. Als de gesprekken voor een Vlaamse regering de juiste kant op gaan, dan is de kans groot dat De Wever een Vlaams formateur aanduidt, om zelf federaal informateur te blijven. Die formateur zou dan ook wel eens de beoogde Vlaams minister-president kunnen worden. Naast Jan Jambon (N-VA) circuleren ook de namen van Sander Loones (N-VA), maar ook Matthias Diependaele (N-VA) en ook Johan Van Overtveldt (N-VA).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.