Tom Ongena (Open Vld) zoekt het conflict met Zuhal Demir (N-VA): “Met haar heb je Groen in de regering”

Ook op Vlaams niveau zijn er tegenstellingen tussen de partijen. In een interview in het VRT-programma Het Ontbijt haalt Open-Vld-voorzitter Tom Ongena uit naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en haar stikstofbeleid.

Terug van weggeweest: De ruzie over stikstof en vergunningen.

  • De Vlaamse regering wist eind januari het Stikstofdecreet goed te keuren. Daarbij bleef er veel onvrede bij cd&v, die nog niet van een definitief akkoord wilde spreken. Nu hekelt Ongena vooral de lange weg die dat decreet heeft afgelegd.
  • Door de houding van Demir “hebben we 5 jaar verloren”, meent hij. Daarbij doelt Ongena vooral op de vergunningsstop die dreigde, omdat bedrijven bang ware dat ze niet aan de regels zouden voldoen. Ook de langere duurtijd om die vergunningen goedgekeurd te krijgen is een doorn in het oog.
  • “Die verantwoordelijkheid ligt vooral bij Demir. Ik hoorde haar onlangs zeggen: ‘Ik wil niet meer groen in de regering’. Dat hoeft niet, want als je haar in de regering hebt, heb je Groen in de regering. Ze zegt dat ook zelf: ik ben 70 procent groen”, vertelt Ongena.
  • “Ze zegt: ‘Voka, daar heb ik tegen gevochten’. 10 jaar geleden was Voka nog de baas van N-VA. Vandaag is dat blijkbaar de vijand. Dat hebben de ondernemers op het terrein gevoeld. Overal waar ik kom, zeggen ze: ‘Het is nog nooit zo moeilijk geweest om snel een goeie vergunning te krijgen.'”
  • Maar toch opmerkelijk: ondernemersorganisaties Voka en Unizo waren voorzichtig positief over het uiteindelijke akkoord. Zij hekelden wel de mogelijke vergunningsstop, maar volgens hen was die door het akkoord afgewend.
Meer