Zuckerberg geeft 44,5 miljard dollar weg, toch niet de grootste filantroop

Facebookbaas Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan gaan in de loop van hun leven 99% van hun fortuin aan goede doelen schenken. Dat heeft Zuckerberg aangekondigd bij de geboorte van zijn dochter Max. Het gaat dan voornamelijk om de aandelen Facebook die hij en zijn vrouw bezitten en die vandaag zo’n 45 miljard dollar waard zijn.

Het geld zal worden overgemaakt via een speciaal daarvoor opgezet fonds, het Chan Zuckerberg Initiative. De CEO van het sociale netwerk wil dat geld vooral besteden aan ‘gepersonaliseerd leren, het voorkomen van ziektes, het connecteren van mensen en de ontwikkeling van sterke gemenschappen,’ schrijft hij in een lange brief aan zijn dochter.

Volgens zakenblad Forbes maakt deze geste Zuckerberg nog niet tot de grootste filantroop ter wereld. Zo hebben Bill Gates en zijn vrouw Melinda wereldwijd het meeste afgestaan aan goede doelen. Inmiddels zou het om meer dan 26 miljard euro gaan, terwijl de teller gewoon blijft doorlopen. Ook de Amerikaanse investeerder Warren Buffett heeft, de voorbiije jaren 24 miljard euro weggeschonken.

“De actie van Zuckerberg is niet uitzonderlijk en past in een trend”, zegt hoogleraar Theo Schuyt op de NOS. “Zeker in de VS is een enorme kloof ontstaan tussen arm en rijk. Het wordt voor de allerrijksten bijna gênant om alles voor zichzelf te houden. Ze willen zo aan de wereld laten zien dat ze er ook iets goed mee willen doen.”

Daarnaast spelen ook fiscale argumenten een rol. “In de VS worden aandelen zwaar belast. Het kan dus heel voordelig zijn om het vermogen onder te brengen in fonds. Zo ging dat ook bij de Ford Foundation in de jaren 30. Die werd opgericht door de familie Ford toen president Roosevelt aankondigde aandelen zwaarder te belasten.”

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20