Zorgt artificiële intelligentie ervoor dat we opnieuw in een kernoorlog belanden?

Zou de wereld oorlog voeren als we meer artificiële intelligentie zouden hebben? Volgens een nieuw rapport is dat niet het geval: mensen zouden aangemoedigd worden door AI om meer risico’s te nemen, omdat de gevolgen gekend zijn. 

Het blijkt dat artificiële intelligentie geen oplossing voor een nakende kernoorlog is. Dat stelt het RAND Center for Global Risk and Security in het nieuwe rapport  “How Might Artificial Intelligence Affect the Risk of Nuclear War?” Wetenschappers en deskundigen hebben zich beziggehouden met de vraag: Als AI zich op dezelfde manier voortbeweegt als nu, hoe zit het dan met onze kansen om géén kernoorlog meer uit te lokken (of te starten) tegen 2040? 

Het is idee is om af te stappen van Mutual Assured Destruction (MAD) waarbij elke aanval van een land beantwoord moet worden door een ander land. Artificiële Intelligentie kan daar voor zorgen doordat het de vijandelijke wapens beter moet kunnen begrijpen, lokaliseren en uitschakelen. Toch is AI geen oplossing, omdat landen die niet de kernwapensystemen van andere landen willen uitschakelen, kan het idee alleen al dat de vijand dat kan genoeg zijn om met de vinger op de rode knop te gaan liggen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20