In een gezamenlijke brief roepen tien burgemeesters uit het Antwerpse de Vlaamse regering en De Lijn op “om de kwaliteiten van Van Hool uit te spelen bij toekomstige marktbevragingen”.
In het nieuws: Een opmerkelijke brief van de burgemeesters van Lier, Berlaar, Boechout, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lint, Nijlen, Putte, Ranst en Sint-Katelijne-Waver, gericht aan de Vlaamse regering en het overheidsbedrijf De Lijn.
- “Het lot van Van Hool, de grootste werkgever in onze regio met 2.400 jobs, ligt ons nauw aan het hart. Vele honderden van onze inwoners verdienen hier hun brood”, schrijven ze.
- En nog: “Van Hool is een onmisbare hoeksteen in het economische weefsel van onze regio.” De hoofdzetel van de busbouwer ligt in Koningshooikt, een deelgemeente van Lier.
- Ze doen ook een concrete oproep: “De Lijn en de Vlaamse overheid zullen ook de komende jaren blijven investeren in openbaar vervoer. Maximaliseer hierbij de kansen voor onze Vlaamse busbouwers. U kent hun sterktes, geef hen dan ook de mogelijkheid deze maximaal uit te spelen. Op die manier houden ze, ook in een aanbesteding met vrije mededinging, een troefkaart in handen.”
De context: Alles wijst erop dat Marc Zwaaneveld, die recentelijk als crisismanager aangesteld is, over een week of twee een herstructurering gaat aankondigen, zo meldde De Tijd. Daarmee dreigt alweer een krimpscenario voor een van de sterkhouders van de Belgische industrie, na de eerdere donderwolken rond Audi Brussels en Arcelor Mittal (ex-Sidmar) Gent.
BYD
Ingezoomd: De Lijn kreeg als Vlaamse vervoersmaatschappij recentelijk nog kritiek omdat geen elektrische bussen bij Van Hool of het Nederlandse VDL bestelde, maar wel bij BYD Europe, de Hongaarse divisie van de Chinese auto- en busreus BYD.
- BYD kwam als beste uit de openbare aanbesteding uit de bus. Dat maakt het voor de burgemeesters dansen op een slappe koord.
- “Als beleidsmakers begrijpen en respecteren we de regels van vrije mededinging”, schrijven ze. “Vlaanderen heeft als dichtbebouwde regio met druk wegennet een groot belang bij een performant openbaar vervoer, dat de komende jaren ook voor een aanzienlijke vergroeningsoperatie staat. In die context is het voortbestaan van een internationaal gerenommeerde busbouwer met meer dan een halve eeuw ervaring van groot strategisch belang voor onze economie.”