De videochatapp Zoom heeft de voormalige chef cyberveiligheid bij Facebook, Alex Stamos, ingehuurd als consultant. Die moet de meubelen redden bij het techbedrijf dat geplaagd wordt door hacking- en privacyproblemen in zijn software.
De coronapandemie maakte Zoom, een systeem om videovergaderingen te houden, aanvankelijk immens populair. Tot bleek dat de beveiliging van de software helemaal niet waterdicht is. Hackers kunnen op relatief eenvoudige wijze een videogesprek binnendringen en reclame of porno opdringen, een fenomeen dat ‘Zoombombing’ genoemd werd.
Zoom zag zich vorige week verplicht om publieke verontschuldigingen aan te bieden nadat het misleidende verklaringen aflegde over de waterdichtheid van zijn encryptietechnologie. Daarbovenop kwam aan het licht dat gebruikersgegevens ‘per ongeluk’ op een Chinese server terechtkwamen, terwijl het officiële bedrijfsbeleid inhoudt dat data in het land blijft waar ze is ontstaan. Die ‘fout’ zou gebeurd zijn door infrastructuurwerken om de sterke toename aan gebruikers aan te kunnen.
Niet betrouwbaar
Al die zaken zorgden voor de perceptie dat de toepassing niet betrouwbaar genoeg is om belangrijke videoconferenties te houden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het gebruik van het platform al verboden, ook de Taiwanese overheid is gestopt met het te gebruiken. De Amerikaanse Senaat beval haar leden om de Zoom niet te gebruiken wegens een gebrek aan gegevensbeveiliging. De aandelen van het bedrijf zijn met meer dan 25 procent gedaald ten opzichte van de hoogtepunten die het twee weken geleden kende.
‘Zoom heeft belangrijk werk te doen op het gebied van kernbeveiliging van applicaties, cryptografisch ontwerp en infrastructuurbeveiliging, en ik kijk er naar uit om met Zoom’s technische teams aan die projecten te werken’, schreef Stamos woensdag in een blogpost. De adjunct-professor aan de Stanford Universiteit gaat enkele drukke weken tegemoet.